Στο emedi.gr, διαβάζουμε άρθρο που ισχυρίζεται πως το εκχύλισμα του γκι είναι μια πολύ καλή θεραπεία για το καρκίνο:
Τι ισχύει
Πρόκειται για μια ακόμη ψευδοεπιστημονική θεωρία που βασίζεται στην ανθρωποσοφιστική αντίληψη του Ρούντολφ Στάινερ που μεταξύ άλλων, είχε προτείνει τη χρήση εκχυλισμάτων γκι για τη θεραπεία του καρκίνου. Ως γνωστόν, το γκυ (εκχύλισμα του οποίου αποτελεί το iscador), παρά την ομορφιά του, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παράσιτο που ζει εις βάρος των δέντρων στα οποία προσκολλάται. Σύμφωνα με τον Στάινερ, μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο επειδή και αυτός είναι ένα παράσιτο που ζει εις βάρος του ανθρώπου. Η λογική στο επιχείρημά του είναι ανύπαρκτη.
http://edzardernst.com/2013/07/mistletoe-a-cancer-therapy-you-must-be-joking/
Για να είμαστε δίκαιοι, συστατικά του γκυ έχουν βρεθεί να διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες, κάτι που ωστόσο ήταν αδύνατο να το γνωρίζει ο Στάινερ την εποχή που έζησε (1861-1925), καθότι δεν ήταν καν γιατρός.
Σύμφωνα με το Quack Watch, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη θεραπευτική αξία του iscador κατά του καρκίνου, ενώ οι ελάχιστες μελέτες που ισχυρίζονται το αντίθετο, υποφέρουν από έλλειψη αξιοπιστίας, κακή μεθοδολογία και αμφισβητούμενα αποτελέσματα.
“Το Iscador είναι εκχύλισμα του γκι που προτάθηκαν για πρώτη φορά για τη θεραπεία του καρκίνου το 1920 από τον Rudolph Steiner (1861-1925), ο οποίος ασπάζοταν πολλές απόκρυφες πεποιθήσεις. Ο Steiner ίδρυσε την Εταιρεία για την Έρευνα του Καρκίνου για την προώθηση του Iskador και απόκρυφων πρακτικών και τις ονόμασε ανθρωποσοφική ιατρική. Μια έκθεση του 1962 από την Εταιρία ισχυρίστηκε ότι ο χρόνος συγκομιδής ήταν σημαντικός επειδή λόγω των επιδράσεων του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών. Διάφορα παρασκευάσματα από χυμό γκι μελετήθηκαν με την ελπίδα να βρεθεί ένας αποτελεσματικός αντικαρκινικός παράγοντας. Ωστόσο, το 1984, η ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων της Ελβετικής Εταιρείας Ογκολογίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι Iscador ήταν αποτελεσματικό έναντι ανθρώπινων καρκίνων. Μέχρι σήμερα, πάνω από 30 κλινικές μελέτες έχουν διερευνήσει το γκι ως θεραπεία του καρκίνου. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου έχει καταλήξει: «Οι εκθέσεις για βελτιωμένη επιβίωση ή / και ποιότητα ζωής, έχουν σημαντικές αδυναμίες που δημιουργούν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ευρημάτων.”
Από τα ανωτέρω προκύπτει πως το γκι δεν είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία του καρκίνου και ο ισχυρισμός του άρθρου καταρρίπτεται.