Η ομοιοπαθητική είναι ίσως η δημοφιλέστερη εναλλακτική (=μη αναγνωρισμένη) ιατρική μέθοδος στο δυτικό κόσμο. Οι θιασώτες της συχνά προβαίνουν σε επιθετικούς ισχυρισμούς για την θεραπευτική της αξία. Μια ακόμη περίπτωση είναι το παιδικό άσθμα όπου σύμφωνα με άρθρο Ελληνίδας ομοιοπαθητικού, μπορεί να θεραπευτεί.
Στο kosmarikou.gr διαβάζουμε:
Μπορεί η ομοιοπαθητική να θεραπεύσει το παιδικό άσθμα;
Για την ακρίβεια, η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να θεραπεύσει τίποτα. Μόλις πριν ένα μήνα, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Τέλος, στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη.
Όσον αφορά το παιδικό άσθμα βλέπουμε πως το άρθρο προτείνει μια “ολιστική” αντιμετώπιση. Δεν κατονομάζονται συγκεκριμένα σκευάσματα ή μεθοδολογία, αν και η ομοιοπαθητική υποστηρίζει πως υπάρχουν αμφότερα.
Στη πραγματικότητα όμως, έχουν διεξαχθεί μελέτες που έχουν αποφανθεί πως η θεραπευτική αξία την ομοιοπαθητικής στο άσθμα, δε ξεπερνά αυτή του φαινόμενου placebo.
Πιο αναλυτικά
Σε ανασκόπηση 6 μελετών όπου συμμετείχαν 556 άτομα, διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για τον αξιόπιστο ρόλο της ομοιοπαθητικής στην αντιμετώπιση του χρόνιου άσθματος.
Στο cochrane.org, διαβάζουμε: “Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υπολογιστεί ο ρόλος της ομοιοπαθητικής στο άσθμα. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερες κλινικές δοκιμές και δεδομένα παρατήρησης...”
Σε μελέτη του 2003 στο περιοδικό Thorax όπου έλαβαν μέρος 96 παιδιά τα μισά εκ των οποίων πήραν μόνο συμβατική αγωγή, ενώ τα υπόλοιπα, ομοιοπαθητική θεραπεία μαζί με συμβατική. Διαπιστώθηκε μετά από ένα χρόνο, πως δεν υπήρξαν μετρήσιμα αποτελέσματα που να ξεπερνάνε το φαινόμενο placebo. (Thorax, Vol. 58, April 2003).
Σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρία Θώρακα, η ομοιοπαθητική δεν συνιστάται για τη θεραπεία το άσθματος.
Συμπέρασμα
Από τα ανωτέρω, καταλαβαίνουμε πως η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να καταπολεμήσει το παιδικό άσθμα. Σε ελάχιστες μελέτες που έχει δείξει αποτελεσματικότητα, ουδέποτε μπόρεσε να ξεπεράσει την αποτελεσματικότητα που θα είχε ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε το γιατρό σας σε θέματα υγείας και όχι άρθρα που διαβάσατε στο διαδίκτυο.