Άρθρο που κυκλοφορεί τελευταία ισχυρίζεται πως αλοιφές δέρματος μπορούν να προκαλέσουν αυτόματη ανάφλεξη και θάνατο.
Στο pronews.gr διαβάζουμε:
Τι ισχύει
Αρχικά, βλέπουμε στο τίτλο πως το άρθρο μιλά (στο τίτλο) για αυτανάφλεξη, δηλαδή αυτόματη ανάφλεξη ενός υλικού (στη περίπτωση μας ανθρώπου) χωρίς προφανές αίτιο, δηλαδή χωρίς τη παρουσία φλόγας ή σπινθήρα.
(Η ανθρώπινη αυτανάφλεξη είναι μια θεωρία που αναφέρεται στην χωρίς προφανή αιτία αυτόματη ανάφλεξη του σώματος, ωστόσο σύμφωνα με έρευνες, η εξήγηση συνήθως βρίσκεται σε παράγοντες που εκ πρώτης όψεως έχουν αγνοηθεί).
Η πηγή του άρθρου είναι το Πρώτο Θέμα, ο τίτλος του οποίου είναι πολύ πιο κοντά στη πραγματικότητα.
Σύμφωνα λοιπόν με το BBC που είναι η αρχική πηγή των ελληνικών δημοσιευμάτων, ορισμένες κρέμες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία εκζέματος και ψωρίασης και περιέχουν παραφίνη, έχουν συνδεθεί με θανάτους από φωτιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως γνωστόν η παραφίνη είναι εύφλεκτη (υδρογονάνθρακας) και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για τη κατασκευή κεριών.
Οι άνθρωποι που κάηκαν στο ΗΒ, είχαν χρησιμοποιήσει κρέμες που περιείχαν παραφίνη με λάθος τρόπο. Για παράδειγμα η κρέμα είχε ποτίσει τα υφάσματα των ρούχων τους διότι δεν τα άλλαζαν τακτικά ή σεντόνια και σκεπάσματα στο κρεβάτι τους που επίσης είχαν εμποτιστεί από σχετικές κρέμες λόγω κακής χρήσης. Όλοι οι θάνατοι προκλήθηκαν με την έκθεση σε γυμνή φλόγα, τσιγάρο κτλ και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε αυτόματη ανάφλεξη.
Από τα ανωτέρω διαπιστώνουμε πως ενώ το δημοσίευμα βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και κινδύνους, δεν μιλάμε για αυτόματη ανάφλεξη αλλά για πρόκληση φωτιάς από απροσεξία. Ο αρθρογράφος υπερβάλει και κινδυνολογεί για λόγους εντυπωσιασμού.