Άραγε πόσο ανεύθυνο είναι για κάποιους να κάνουν ανακριβείς ιατρικούς ισχυρισμούς; Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας ασθενής, στη περίπτωσή μας καρκινοπαθής, υιοθετήσει την άποψη της ογκολόγου Σαββούλας Μάλλιου – Κριαρά πως πρέπει να σταματήσει τη χημειοθεραπεία; Εδώ και αρκετά χρόνια, κυκλοφορούν άρθρα που παροτρύνουν τους ασθενείς να διακόψουν τις συμβατικές τους θεραπείες.
Στο emedi.gr, διαβάζουμε:
Προς έκπληξή μας, είδαμε το παραπάνω άρθρο να αναδημοσιεύεται από άλλες ιστοσελίδες με τίτλο: «ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΟΓΚΟΛΟΓΟ: Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπεία«, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
http://archive.is/8jAiq#selection-3969.66-10360.0
http://archive.is/cuelc#selection-413.0-413.64
Βρήκαμε επίσης ακόμη ένα άρθρο από το emedi.gr με τίτλο «Αν οι καρκινοπαθείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία αυξάνεται η επιβίωση», στο οποίο λίγο ως πολύ, χρησιμοποιούνται τα ίδια κενά επιχειρήματα κατά των συμβατικών θεραπειών του καρκίνου. Όπως θα δούμε παρακάτω, οι ισχυρισμοί είναι τραγικά ψευδείς.
Τι ισχύει
Οι ισχυρισμοί πως ένας καρκινοπαθής δε πρέπει να κάνει χημειοθεραπεία, οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να αντικαταστήσουν τις συμβατικές και πως μπορούμε να αυτοθεραπευτούμε, είναι έωλοι και δυνητικά επικίνδυνοι. Τα ανωτέρω, βασίζονται σε παλαιότερη μελέτη που υποστηρίζει πως η επιβιωσιμοτητα των καρκινοπαθών που λάμβαναν χημειοθεραπείες ήταν μόλις 2,1-2,3% μετά τη πενταετία.
Ο πομπώδης αλλά άνευ αντικρίσματος ισχυρισμός πως η 5ετής επιβιωσιμότητα των ασθενών που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, δε ξεπερνά το 2,3%, εννοείται πως δεν είναι ελληνικής εμπνεύσεως. Αποτελεί “εφεύρεση” των εξ Αμερικής (βλέπε Gibben, Mercola κτλ) τσαρλατάνων και κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια.
https://www.youtube.com/watch?v=5sJFyEDGpG4
Η κορυφαία ιστοσελίδα κατάρριψης ψευδών ειδήσεων και ισχυρισμών, έχει ασχοληθεί και έχει καταρρίψει τα λεγόμενα του Dr. Gibben:
http://www.snopes.com/chemotherapy-doctor-blows-the-whistle/
Όλη η ιστορία, βασίζεται σε μια (αμφιλεγόμενη) έρευνα που έγινε στην Αυστραλία όπου μελετήθηκε -μεταξύ άλλων- η συνεισφορά της χημειοθεραπείας (σε συνδυασμό ή όχι με άλλες μεθόδους) με γνώμονα τη 5ετή επιβιωσιμότητα καρκινοπαθών και τη προσδιόρισε μόλις στο 2,1% στην Αυστραλία και 2,3 στις ΗΠΑ. Προσοχή: Η μελέτη αναφέρεται στη συνεισφορά της χημειοθεραπείας και όχι στο προσδόκιμο ζωής ασθενών που λάμβαναν μόνο χημειοθεραπεία.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15630849
Η μελέτη εξέτασε τους φακέλους 154.971 ασθενών και διαπίστωσε πως 3.306 εξ αυτών (ποσοστό 2,1-2,3%), επέζησαν για τουλάχιστον μια 5ετία, ενώ είχαν λάβει μόνο χημειοθεραπεία. Το υπόλοιπο 98%, είχαν λάβει διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα (ακτινοβολίες, χειρουργείο, ορμονοθεραπείες, ανοσοθεραπείες), κατά μόνας ή συνδυαστικά, ακόμη και με χημειοθεραπεία. Συνολικά, η έρευνα έδειξε ποσοστό επιβίωσης από καρκίνο άνω των 5 χρόνων, σε ποσοστό 60% των περιπτώσεων. Γίνεται εύκολα κατανοητό, πως πουθενά δεν αναφέρεται πως όλοι οι 154.971 ασθενείς έλαβαν χημειοθεραπεία και εξ αυτών, μόλις 3.306, ποσοστό 2,3%, επιβίωσαν. Το αντίστοιχο νούμερο για τις ΗΠΑ ήταν 2,1.
Επιπλέον, η επίμαχη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 και χρησιμοποίησε στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι το 1998, δέχτηκε σφοδρή κριτική. Για παράδειγμα:
– Οι ερευνητές δεν συμπεριέλαβαν όλους τους τύπους καρκίνου,
– Δεν έκαναν διαχωρισμό μεταξύ καρκίνων όπου η χημειοθεραπεία είναι η μοναδική λύση και καρκίνους όπου χορηγείται επικουρικά,
– Δεν συμπεριέλαβαν καρκίνους όπως η λευχαιμία για την οποία η χημειοθεραπεία είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική,
– Δεν συμπεριέλαβαν ορισμένες παιδικές μορφές καρκίνου όπου η χημειοθεραπεία έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα.
Στα πλαίσια του peer-reviewing, τέσσερις επιστήμονες (L. Mileshkin, D. Rischin, H. M. Prince και J. Zalcberg), απέστειλαν επιστολή στον εκδότη, διαμαρτυρόμενοι για όλα τα ανωτέρω.
Επιπλέον
– Η έρευνα πλησιάζει ήδη τα 15 χρόνια ζωής (δεδομένα μέχρι 2004, από ΗΠΑ μέχρι 1998), με ότι αυτό συνεπάγεται για την εγκυρότητά της, δεδομένων των προόδων στο τομέα της διάγνωσης και κυρίως στη βελτίωση των χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων.
https://sciencebasedmedicine.org/chemotherapy-doesnt-work-not-so-fast-a-lesson-from-history/
https://sciencebasedmedicine.org/chemotherapy-doesnt-work/
http://scienceblogs.com/insolence/2011/09/16/two-percent-gambit-chemotherapy/
Οι έρευνες για τον καρκίνο έχουν προσφέρει όχι μόνο νέα, ισχυρότερα φάρμακα, αλλά και πιο εξελιγμένες μεθόδους διάγνωσης και στοχευμένης θεραπείας. Σύμφωνα όμως με επίσημα στοιχεία του cancerresearchuk.org, οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο, έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο στις ηλικίες 50-64, μειώθηκε κατά 39-68% (ανάλογα το είδος του καρκίνου) τη περίοδο 2005-2009, σε σχέση με τη περίοδο 1990-1994. (Πηγή: Reuters).
http://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/survival
Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου (IARC), το 85% με 90% των καρκίνων θα ήταν ιάσιμοι, εάν ανιχνεύονταν στο στάδιο Ι. Επομένως, δεν υφίσταται »παταγώδης ήττα», αλλά ουσιαστική πρόοδος.
Προσοχή: Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι δημοσιεύματα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας που θα δείτε στο ίντερνετ ή στα κοινωνικά δίκτυα. Καμία εναλλακτική θεραπεία δεν είναι σε θέση σήμερα να προσφέρει ίαση του καρκίνου και αυτή είναι η άποψη του συνόλου της (σοβαρής) επιστημονικής κοινότητας. Προσοχή επίσης σε διάφορες “αφυπνισμένες» ομάδες και “ειδικούς» γυρολόγους που σας υπόσχονται θαυματουργική ίαση σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.
EDIT: Πριν λίγες ώρες, η διαχειρίστρια του emedi.gr, μας “απαγόρευσε” τη κριτική, διότι δεν έχουμε τα ίδια διαπιστευτήρια με εκείνη. Υπαινίχθηκε σκοτεινά συμφέροντα και άνομα κίνητρα. Εν ολίγοις, είμαστε “παράνομοι” που καταρρίψαμε τους ισχυρισμούς τις περί θεραπείας του καρκίνου με χυμούς και άλλα “εναλλακτικά” μέσα. Αλήθεια, πόση “νομιμότητα” κρύβεται πίσω από “Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπείες” όταν αυτός απευθύνεται σε έναν καρκινοπαθή;
Διαβάστε επίσης:
emedi.gr: Η ελληνική »ιατρική» ιστοσελίδα που βρίθει ψευδοεπιστημονικών θεωριών
«Η δημοσιογραφία θέλει πολύ υπευθυνότητα» – Που να δεις, η ιατρική!
Παραπλανητικός και επικίνδυνος ισχυρισμός για τη θεραπεία του καρκίνου