Πρόσφατα, ξανακυκλοφόρησε άρθρο σχετικά με κινδύνους από τη κατανάλωση πατάτας.
Στο olasimera.gr και tromaktiko.blogspot.gr, διαβάζουμε:
Τι ισχύει
Πράγματι οι πράσινες πατάτες περιέχουν σολανίνη και μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση σε όποιον τις καταναλώσει. Αλλά θα πρέπει να πετάξουμε τις πατάτες που έχουν πρασινίσει;
Για να απαντήσουμε το ερώτημα, απευθυνθήκαμε στο διαιτολόγο-διατροφολόγο, Μανώλη Μανωλαράκη, ο οποίος μας απάντησε τα κάτωθι:
“Η σολανίνη είναι ένα δηλητηριώδες γλυκο-αλκαλοειδές που το βρίσκουμε στους νεαρούς βλαστούς της πατάτας. Αν καταναλωθεί σε αυξημένη ποσότητα (2 έως 5 mg ανά κιλό βάρους) μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα δηλητηρίασης. Σε μεγαλύτερες δόσεις 3-6 mg ανά κιλό βάρους οι δόσεις μπορεί να είναι μοιραίες.
Η περισσότερη σολανίνη εμφανίζεται στη φλούδα ή ακριβώς κάτω από τη φλούδα των πατατών. Οι ξεφλουδισμένες πατάτες έχει βρεθεί ότι περιέχουν 30-80% λιγότερη σολανίνη από τις μη ξεφλουδισμένες πατάτες και οι πρασινισμένες πατάτες πρέπει πάντα να ξεφλουδιστούν εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Σολανίνη βρίσκουμε και στο φύτρο της πατάτας.
Αν λοιπόν πρασινίσουν οι πατάτες ή έχουν πετάξει φύτρα τότε θα πρέπει να μην καταναλώνονται με τη φλούδα και το ξεφλούδισμα να είναι βαθύ μέχρι να φύγει όλο το πράσινο υπόστρωμα.
Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από πατάτα. Είναι όμως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι συμπτώματα δηλητηρίασης παρουσίασαν τα άτομα που κατανάλωσαν τις πατάτες με τη φλούδα και όχι όλα όσα είχαν ξεφλουδίσει τις πατάτες.
Πηγές:
FDA Poisonous Plant Database https://www.accessdata.fda.gov/scripts/plantox/detail.cfm?id=1364
Καταλαβαίνουμε πως οι ισχυρισμοί του άρθρου ότι οι πατάτες που έχουν πράσινο χρώμα, είναι επικίνδυνες και χρειάζεται να τις πετάξουμε, είναι υπερβολικοί και αναληθείς, εφόσον η πράσινη φλούδα και το υπόστρωμα, αφαιρεθούν προσεκτικά.
Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως εφόσον η πατάτα ξεφλουδιστεί σωστά και δεν μείνει καθόλου πράσινο χρώμα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα σχετικά άρθρα που διαβάσαμε είναι υπερβολικά και κινδυνολογούν για λόγους κλικοθηρίας.
Για περαιτέρω ανάγνωση:
http://www.snopes.com/food/ingredient/greenpotatoes.asp
http://www.nytimes.com/2007/07/03/health/nutrition/03real.html
https://www.fsai.ie/faq/green_potatoes.html
http://extension.psu.edu/food/preservation/faq/green-potatoes