Η “μόδα” των Blood type diets, μας έρχεται από το εξωτερικό και υποστηρίζει πως η διατροφή πρέπει να καθορίζεται από την ομάδα αίματος.
Στο awaken.gr, διαβάζουμε:
Τι ισχύει
Οι εν λόγω δίαιτες, έχουν ως κύριο υποστηρικτή τους, τον Peter J. D’Adamo και υποστηρίζουν πως η ομάδα αίματος, παίζει καθοριστικό ρόλο στο καθορισμό της διατροφής κάθε ανθρώπου.
Στο Quackwatch, διαβάζουμε:
“Η έννοια της ομάδας αίματος προέρχεται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον Γερμανό παθολόγο Karl Landsteiner. Προσδιόρισε δύο πρωτεΐνες, ή αντιγόνα, που βρήκε στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων
Ονομάζοντας αυτά τα αντιγόνα Α και Β, ο Landsteiner περίγραψε τις τέσσερις ομάδες αίματος, Α, Β, ΑΒ και Ο, ανάλογα με το αν είχαν το ένα ή το άλλο ή τα δύο ή κανένα από τα δύο. Από τότε έχουμε μάθει ότι ο τύπος Α μπορεί να έχει είτε γονίδια ΑΑ είτε γονίδια ΑΟ, ο Β μπορεί να είναι BB ή BO, ο ΑΒ πρέπει να είναι ΑΒ, και ο Ο πρέπει να είναι ΟΟ. Τα γονίδια αυτών των πρωτεϊνών, μας μεταδίδονται από τους γονείς μας. Ο Landsteiner δεν το γνώριζε τότε, αλλά το σύστημα αναγνώρισης ABO ήταν μόνο η αρχή. Στα χρόνια μετά την πρωτοποριακή του εργασία, έχουν ανακαλυφθεί 276 διακριτά αντιγόνα ερυθροκυττάρων.”
Σύμφωνα με τον D’Adamo, η δίαιτα ενός ανθρώπου, θα πρέπει να καθορίζεται από την ομάδα αίματος, βασιζόμενος στις παραπάνω παραδοχές. Τα δεδομένα που παρουσιάζει όμως, βασίζονται αποκλειστικά σε ανεκδοτικές αναφορές και αφηγήσεις διαφόρων ανθρώπων. Ο D’Adamo, δεν έχει παρουσιάσει σοβαρές έρευνες για να υποστηρίξει τη θεωρία του, αν και ο ίδιος ισχυρίζεται το αντίθετο. Δεν υπάρχει όμως καμία δημοσιευμένη, peer reviewed έρευνα σε έγκριτο journal.
Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, Μανώλης Μανωλαράκης, μας είπε τα εξής για τις δίαιτες που βασίζονται στην ομάδα αίματος:
“Ένας ακόμα διατροφικός – αδυνατιστικός μύθος που αποτέλεσε best seller παραμύθι τα προηγούμενα χρόνια που απέτυχε όμως να τεκμηριώσει και να αποδείξει επιστημονικά την αξιοπιστία του.
Η μέθοδος αυτή έγινε διάσημη και δημοφιλής ανάμεσα στο καλλιτεχνικό κύκλο και σύντομα έσκασε σαν τσουνάμι στο γενικότερο πληθυσμό. Έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα, προγράμματα διατροφής και βιβλία συνταγών βασιζόμενοι στην υπόθεση ότι η διατροφή ανάλογα με την ομάδα αίματος βοηθάει στην απώλεια βάρους. Δεν έχει γραφτεί όμως καμία μελέτη και κανένα επιστημονικό άρθρο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του συγγραφέα. (blood type diet http://skepdic.com/bloodtypediet.html)
Αντίθετα υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός επιστημονικών άρθρων που αποδομούν το μύθο αυτό και τονίζουν εμφατικά ότι όλη η βιβλιογραφία αποτυγχάνει να παρουσιάσει πειστικά δεδομένα (Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review http://ajcn.nutrition.org/content/98/1/99.short )
Ήδη η συγκεκριμένη “μέθοδος” συμπεριλαμβάνεται στην ελίτ των ψευδοεπιστημονικών μεθόδων κάθε φύσης και προέλευσης. (A Plague of False and Misleading Information https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-49929-1_33)
Τα όποια αποτελέσματα έχουν παρουσιαστεί από την εφαρμογή της προκύπτουν από τον υποθερμιδικό χαρακτήρα της δίαιτας. Η θεωρία περί της καταλληλότητας των τροφών με βάση την ομάδα αίματος απλά ήταν το γυαλιστερό περιτύλιγμα που ενίσχυε το μήνυμα “φάε λιγότερο”.”
Η σχετική βιβλιογραφία που καταρρίπτει τον ισχυρισμό, είναι άφθονη:
http://skepdic.com/bloodtypediet.html
http://ajcn.nutrition.org/content/98/1/99
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/14746514040040050901?journalCode=dvda
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-49929-1_33
http://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/9781848160309_0002
https://web.archive.org/web/20110612124046/http://www.mayoclinic.com/health/blood-type-diet/AN01415
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893150/
Σε κάθε περίπτωση, ο D’Adamo δεν παρουσίασε ποτέ τα ανάλογα επιστημονικά ευρήματα που να στηρίζουν τη θεωρία του, επομένως η δίαιτες που βασίζονται στην ομάδα αίματος, δεν είναι αξιόπιστες και πρέπει να αποφεύγονται.