Μετά την αποκάλυψη για το ψεύτικο έρανο για τον “μικρό Νικολάκη” που ανέβηκε σε δημοσίευμα του newsthessaloniki.gr και κοινοποιήθηκε από εκατοντάδες συμπολίτες μας στο Facebook, επανερχόμαστε με περισσότερα στοιχεία και για άλλους εράνους – απάτες, πίσω από τους οποίους κρύβονται τα ίδια άτομα.
Από την έρευνά μας προέκυψε πως δεν υπάρχει κάποιο παιδάκι με το όνομα «Νικολάκης» που πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο και πρέπει να μεταφερθεί στο εξωτερικό για νοσηλεία. Στη πραγματικότητα, πίσω από την ψευδή ιστορία κρύβεται το άτομο που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα newsthessaloniki.gr (παλαιότερα kwloxaneio.gr).
Σαν να μην έφταναν όλα τα ανωτέρω, λάβαμε μήνυμα στη σελίδα μας από μια γυναίκα (με διαφορετικό όνομα από αυτό της “μητέρας” του “μικρού Νικολάκη), που μας απειλούσε με μήνυση εάν δεν κατεβεί το άρθρο μας.
Το παραπάνω μήνυμα, αποτέλεσε έναυσμα για να προχωρήσουμε σε πιο επισταμένη έρευνα για τη δράση των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από τη σελίδα newsthessaloniki.gr (πρώην kwloxaneio.gr).
Αυτό που διαπιστώσαμε η περίπτωση του ψεύτικου εράνου για τον “μικρό Νικολάκη”, δεν ήταν η μοναδική.
Πριν από περίπου ένα μήνα, κυκλοφόρησε στο Facebook ένα δημοσίευμα – έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων ένα μικρό κοριτσάκι από τη Θεσσαλονίκη που πάσχει από καρκίνο του μαστού (!).
Το δημοσίευμα κατέβηκε τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αλλά όχι πριν προλάβουμε να αποθηκεύσουμε τη σελίδα. Ο αριθμός λογαριασμού τραπέζης που παραθέτει, είναι ο κάτωθι:
Παραδόξως όμως, ο ίδιος αριθμός τραπέζης ισχύει και για τη περίπτωση του άρρωστου “μικρού Άγγελου” όπως είδαμε σε δημοσίευμα από το περασμένο Μάρτιο.
Το συγκεκριμένο ποστ, είχε πάνω από 1.000 κοινοποιήσεις μόνο από τη σελίδα του kwloxaneio.gr, στο Facebook.
Αν και το άρθρο κατέβηκε από τους διαχειριστές του kwloxaneio.gr, το βρήκαμε σε άλλη ιστοσελίδα που το είχε αναπαράγει και στη πηγή αναφέρει το kwloxaneio.gr.
Ομοίως, άρθρο που είχε δημοσιεύσει το kwloxaneio.gr το Νοέμβριο του 16, κατέβηκε από την ιστοσελίδα, αλλά όχι πριν προλάβει να αναπαραχθεί από ένα άλλο blog που επίσης παραθέτει ως πηγή το kwloxaneio.gr.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, που αφορούν πολλά και διαφορετικά δημοσιεύματα από το newsthessaloniki.gr – kwloxaneio.gr και τουλάχιστον δύο διαφορετικά “άρρωστα παιδάκια”, ο λογαριασμός τραπέζης της “μητέρας”, είναι ο ίδιος (ΙΒΑΝ GR65 0172 2440 0052 4405 1356 181).
Αναζητώντας τον αριθμό τραπέζης μέσω Google, λάβαμε απάντηση για χρήση του σε τουλάχιστον 5 διαφορετικά δημοσιεύματα για “άρρωστα παιδάκια”:
Όπως και στη περίπτωση του «μικρού Νικολάκη», έτσι και εδώ αποφασίσαμε να ερευνήσουμε τα στοιχεία του λογαριασμού. Ανακαλύψαμε πως η δικαιούχος του λογαριασμού, είναι μια γυναίκα αλβανικής καταγωγής.
Όλα όμως έχουν πλέον κατέβει από τους διαχειριστές όπως μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.
Όπως και στη περίπτωση του “μικρού Νικολάκη” του αρχικού άρθρου μας, η απουσία βασικών στοιχείων όπως ονόματα γονιών, τηλέφωνο, συγκεκριμένες πληροφορίες για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί κτλ, απουσιάζουν από τα υπόψιν άρθρα. Απουσιάζει επίσης οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε άλλα ΜΜΕ, όπως κάποιο τοπικό ραδιόφωνο, ή εφημερίδα κτλ. Αν και λείπουν όλα αυτά τα στοιχεία, τα άρθρα αναπαράχθηκαν από άλλες ιστοσελίδες και κοινοποιήθηκαν από χιλιάδες συμπολίτες μας ως αληθινά. Ουδείς για την ώρα δεν μπορεί να γνωρίζει εάν και πόσοι από αυτούς εξαπατήθηκαν και κατέθεσαν χρήματα σε αυτούς τους λογαριασμούς.
Το απειλητικό μήνυμα που λάβαμε και κυρίως οι επανειλημμένοι πλαστοί έρανοι για ανύπαρκτα παιδάκια, φανερώνουν ένα άνευ προηγουμένου θράσος των ανθρώπων που διαχειρίζονται αυτές τις σελίδες και δεν διατάζουν να κάνουν επίκληση στο αίσθημα συμπόνιας των συμπολιτών μας, για να αποσπάσουν χρήματα.
Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν τους ζητούν χρήματα ή κοινοποίηση μιας ιστορίας που εξ αρχής φαίνεται να έχει πολλά κενά, διότι μπορεί να εξαπατηθούν οι ίδιοι, ή άθελά τους να «βοηθήσουν» στη διάδοση μιας απάτης.
Προσοχή: Το παρόν άρθρο δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως δαιμονοποίηση ανάλογων εράνων που κατά καιρούς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και περιέχουν όλα τα σωστά στοιχεία που επιτρέπουν στο χρήστη να εξακριβώσει πως πρόκειται για πραγματικά περιστατικά συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη.
http://ellinikahoaxes.gr/2017/08/18/facebook-scam-3/