Πρόκειται για μια ιστορία που πρωτοκυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2016 και κάνει λόγο για έναν Ρώσο κομάντο που όντας περικυκλωμένος από τζιχαντιστές, ζήτησε να βομβαρδιστεί η θέση του για να μην τον πιάσουν ζωντανό. Τα σχετικά δημοσιεύματα παραθέτουν έναν συγκλονιστικό διάλογο μεταξύ του υπολοχαγού Alexander Prokhorenko και του κέντρου επιχειρήσεων. Είναι όμως αυτός ο διάλογος αληθινός;
Σχετικά άρθρα είχαμε διαβάσει στο zougla.gr, koutipandoras.gr, kranosgr.blogspot.gr και πολλά άλλα.
Τι ισχύει απ όλα τα ανωτέρω;
Τον Μάρτιο του 2016, μια ιστορία για τις φερόμενες τελευταίες λέξεις και ενέργειες ενός Ρώσου αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων που βρέθηκε περικυκλωμένος από τζιχαντιστές, έγινε viral σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σύμφωνα με το ρωσικό ιστολόγιο Pravda.ru, που επικαλείται το Sputnik, ο υπολοχαγός Αλεξάντερ Προκόρενκο, ενώ εκτελούσε αποστολή αναγνώρισης και κατάδειξης εχθρικών στόχων στη Παλμύρα, σκοτώθηκε όταν ζήτησε να βομβαρδιστεί η θέση του από φίλια πυρά για να μην πιαστεί αιχμάλωτος.
Η ρωσική κυβέρνηση αρχικά διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρχαν στρατιωτικές δυνάμεις, ειδικές ή μη, που συμμετείχαν σε επίγεια μάχες στην Παλμύρα της Συρίας, αλλά αυτή η αφήγηση έρχεται σε αντίθεση με αναφορές από τις 17 Μαρτίου 2016, όταν το πρακτορείο ειδήσεων Amaq (εργαλείο προπαγάνδας ISIS) φαίνεται να δείχνει νεκρούς Ρώσους στρατιώτες στη Συρία.
Λίγο αργότερα, η ρωσική κυβέρνηση παραδέχτηκε δημοσίως ότι είχαν στρατιώτες στο έδαφος μέσα και γύρω από την Παλμύρα και οι ιστορίες του «Ρώσου Ράμπο» που ζήτησε να βομβαρδιστεί η θέση του, άρχισαν να εμφανίζονται στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Όλα αυτά μέχρι την 25η Μαρτίου 2016.
Όσον αφορά την επίμαχη συνομιλία όμως, η πρώτη αναφορά στο διαδίκτυο, εμφανίζεται στις 26 Μαρτίου, σε ανάρτηση χρήστη από το Μπαγκλαντές.
Στο συγκεκριμένο προφίλ, (FAREWELL SLAVIANKA – πατριωτικό εμβατήριο) είδαμε πολλές φιλορωσικές αναρτήσεις, ενώ από τις αρχές του περσινού Απριλίου, εμφανίζεται ανενεργό. Το παράδοξο είναι πως ο λογαριασμός δημιουργήθηκε στις 23/3 και σταμάτησε τις αναρτήσεις στις 1/4, δηλαδή υπήρξε ενεργός για λιγότερες από 10 ημέρες. Ο ίδιο χρήστης όμως, φαίνεται να έχει δημιουργήσει νέο προφίλ (με ανάλογο προσανατολισμό) με το όνομα Novaya Zemlya που είναι ρωσικό νησί στον Αρκτικό Ωκεανό.
Όλα τα άρθρα που κυκλοφόρησαν σχετικά με την υποτιθέμενη συνομιλία, είναι μεταγενέστερα με το πρώτο εξ αυτών, να έχει ως πηγή τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Tο παράδοξο είναι πως και το σχετικό λήμμα της Wikipedia, επικαλείται την κατά τα άλλα άγνωστη ιστοσελίδα σχετικά με την υποτιθέμενη συνομιλία.
Τα γεγονότα που μπορούν εν μέρει να επιβεβαιωθούν (λέμε εν μέρει διότι το Sputnik και το Ria Novosti θεωρούνται εργαλεία προπαγάνδας του Κρεμλίνου), είναι πως ο Alexander Prokhorenko όντως σκοτώθηκε στη Συρία, πιθανότατα από φίλια πυρά. Το κομμάτι της ιστορίας όμως αναφορικά με τη συνομιλία του με το κέντρο επιχειρήσεων, ουδέποτε επιβεβαιώθηκε επίσημα και φαίνεται να ξεκινά από έναν “ύποπτο” λογαριασμό στο Facebook.
Με πληροφορίες από πρόσφατο άρθρο του snopes.com