Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ξεκινήσει το νέο διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας, με μία μη επανδρωμένη αποστολή και σκοπό την εξερεύνηση του «Κόκκινου Πλανήτη», μέσα στο 2019. Μόνο που υπάρχει ένα “μικρό” πρόβλημα σε αυτή τη φιλοδοξία.
Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό δημοσίευμα από το eleftherostypos.gr και pentapostagma.gr.
Τι ισχύει;
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σε ντοκιμαντέρ πριν λίγες ημέρες: «Σχεδιάζουμε μη επανδρωμένη και αργότερα επανδρωμένες αποστολές στο βαθύ διάστημα στο πλαίσιο ενός σεληνιακού προγράμματος και για την εξερεύνηση του Άρη. Η κοντινότερη αποστολή θα είναι πολύ σύντομα, σχεδιάζουμε μια αποστολή για τον Άρη το 2019».
Μόνο που υπάρχει ένα μικρό “πρόβλημα” με τη φιλοδοξία της Ρωσίας να “κατακτήσει” τον Άρη μέσα στον επόμενο χρόνο. Για να εκτοξευτεί μια διαστημική αποστολή στο “Κόκκινο Πλανήτη”, θα πρέπει να λάβει χώρα κατά το χρονικό διάστημα που ο Άρης είναι πλησιέστερα στη Γη (παράθυρο εκτόξευσης).
Για παράδειγμα, η αποστολή InSight, της NASA, θα εκτοξευτεί στις 5 Μαΐου 2018, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την εγγύτητα της Γης με τον Άρη. Ο λόγος που επιλέχθηκε αυτή η ημερομηνία, είναι διότι το παράθυρο εκτόξευσης για τον Άρη, έρχεται κάθε 26 μήνες, όταν Γη και Άρης απέχουν “μόλις” 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα και το διαστημόπλοιο θα πρέπει να ακολουθήσει τη “Τροχιά του Hoffman” για να φτάσει εκεί. Το InSight θα χρειαστεί 7 μήνες να φτάσει στο προορισμό του.
Το 2019, που ο Β. Πούτιν δήλωσε πως θα εκτοξευτεί ρωσική αποστολή στον Άρη, οι δυο πλανήτες θα βρίσκονται στη μεγαλύτερη απόσταση που τους χωρίζει και είναι περίπου 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα, δηλαδή σχεδόν 9 φορές πιο μακριά. Το επόμενο παράθυρο εκτόξευσης είναι στα μέσα του 2020.
Αν η Ρωσία αποφασίσει να στείλει διαστημόπλοιο στον Άρη το 2019, θα πρέπει να δαπανήσει πολλά περισσότερα καύσιμα και το ωφέλιμο φορτίο της αποστολής, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο, διότι οι δυο πλανήτες θα βρίσκονται στη πιο μακρινή μεταξύ τους απόσταση. Μπορείτε να δείτε τις τροχιές των δυο πλανητών και τη πορεία τους εδώ ή εδώ.
Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως είναι μάλλον απίθανο να δούμε μια ρωσική αποστολή να εκτοξεύεται προς τον Άρη το 2019, παρά τα λεγόμενα του Ρώσου Προέδρου.