Με τη διαμάχη για το εάν και ποιος έριξε χημικά στη Ντούμα πριν λίγες ημέρες να μαίνεται και με τα αποτελέσματα του OPCW να μην έχουν γίνει ακόμη γνωστά ούτως ώστε να αποδοθούν ευθύνες (εάν υπάρχουν), εντύπωση προκαλεί η είδηση πως το ρωσικό Channel One, πρόβαλε άσχετες εικόνες για να αποδείξει πως η “επίθεση” ήταν σκηνοθετημένη.
Σε άρθρο και βίντεο με τίτλο “Νέες αποδείξεις πως η χημική επίθεση στη Ντούμα της Συρίας ήταν σκηνοθετημένη”, είδαμε μια σειρά από εικόνες που συνόδευσαν τον ισχυρισμό.
Μερικές από τις εικόνες που προβλήθηκαν είναι οι παρακάτω (δεξιά οι πρωτότυπες)
Οι παραπάνω εικόνες που προβλήθηκαν από το Channel One, δεν έχουν σχέση με την υποτιθέμενη πρόσφατη επίθεση με χημικά στη Ντούμα. Τραβήχτηκαν τον Οκτώβριο του 2016 και απεικονίζουν τον Σύρο παραγωγό ταινιών Humam Husari, στα πλαίσια γυρισμάτων ενός φίλμ για τη φρίκη της επίθεσης με αέριο σαρίν στα περίχωρα της Δαμασκού το 2013. Αξίζει να αναφερθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ΜΜΕ υποπίπτει σε γκάφα. Το περασμένο Φεβρουάριο, παρουσίασε μικρό απόσπασμα από βίντεο γκέιμ, ως πραγματική επιχείρηση αεροσκαφών Su-25 “Frogfoot” στη Συρία.
Ο πληροφοριακός πόλεμος σχετικά με τα χημικά της Συρίας
Στις 7 Απριλίου 2018, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες αναφορές για επίθεση με χημικούς παράγοντες στη πόλη Ντούμα της Συρίας που βρισκόταν υπό αντικαθεστωτικό έλεγχο και οδήγησε σε δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς. Στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής, το Κρεμλίνο μέσω των ρωσικών ΜΜΕ, ξεκίνησε μια εκστρατεία διάψευσης των ισχυρισμών πως για την επίθεση ευθύνεται το καθεστώς Άσαντ. Αν και τα δυτικά ΜΜΕ (όχι όλα), είναι στη πλειοψηφία τους (σχεδόν) πεπεισμένα πως η Δαμασκός είναι πίσω από την επίθεση, το ζήτημα έχει τεράστιες προεκτάσεις (βλέπε πρόσφατη πυραυλική επίθεση κατά Συρίας που κατέστρεψε τρεις φερόμενες ως εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων).
Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων (OPCW), κατόρθωσε μετά από πολλές ημέρες καθυστέρηση να επιθεωρήσει το σημείο της υποτιθέμενης επίθεσης στη Ντούμα και να συλλέξει δείγματα τα οποία εστάλησαν για έρευνα. Mόνο τότε θα μάθουμε με ακρίβεια τη συνέβη στη πολύπαθη συριακή πόλη και ποιος λέει αλήθειες ή ψέμματα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο OPCW και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν επιβεβαιώσει τη χρήση χλωρίου από το καθεστώς Άσαντ σε δύο επιθέσεις το 2014 και 2015 και αερίου σαρίν το 2017. Επιπλέον, έχει καταγράψει δυο επιθέσεις του ISIS με αέριο μουστάρδας το 2015 και 2016.
Σε κάθε περίπτωση, οι εικόνες που προβλήθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση σχετικά με υποτιθέμενη σκηνοθετημένη σκηνή επίθεση χημικών στη Ντούμα, δεν έχουν καμία σχέση με το περιστατικό και εντάσσονται στον εν εξελίξει πληροφοριακό πόλεμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.