Σύμφωνα με άρθρα που κυκλοφορούν, η Αγκόλα έχει απαγορεύσει τη λειτουργία τζαμιών, ενώ η Ιαπωνία έχει ουσιαστικά επικηρύξει τους μουσουλμάνους.
Το είδαμε στο makeleio.gr, crashonline.gr, kyklwpas.blogspot.com, taxalia.blogspot.com, alarm.rodos-island.gr, syfeed.com, ksipnistere.com, mknews.eu κτλ.
Τι ισχύει
Ο υποτιθέμενος “διωγμός” του Ισλάμ στην Αγκόλα είναι ένας παλιός μύθος που επανεμφανίστηκε πρώτα στο εξωτερικό και κατόπιν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με το observers.france24.com, το 2013 κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες πως οι αρχές της Αγκόλα σχεδίαζαν το γκρέμισμα τζαμιών. Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από μια εφημερίδα στο Μπενίν και διαδόθηκε αστραπιαία. Τον Ιανουάριο του 2019, ο Mohammed Saleh Jabu, επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας στην Αγκόλα, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας, ότι οι μουσουλμάνοι ασκούν ελεύθερα τη θρησκεία τους εδώ και πολλές δεκαετίες και ότι υπάρχουν 60 τζαμιά στη χώρα.
Παρόλα αυτά, το Ισλάμ δεν έχει ακόμη επίσημα αναγνωριστεί από το κράτος της Αγκόλα. Ο νόμος της χώρας για την αναγνώριση των επίσημων θρησκειών απαιτεί η θρησκεία να ασκείται από περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και να υπάρχει σε τουλάχιστον τα δύο τρίτα της χώρας. Ωστόσο, οι αρχές λένε ότι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να ακολουθήσουν οποιαδήποτε λατρεία επιλέγουν, ακόμα κι αν είναι ανεπίσημη θρησκεία.
Σύμφωνα με το Africa Check, εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει στα κοινωνικά δίκτυα και απεικονίζουν κατεστραμμένα τζαμιά, δεν προέρχονται από την Αγκόλα, ενώ ο ισχυρισμός πως η λειτουργία τους έχει απαγορευτεί, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το κλείσιμο μερικών τζαμιών το 2013, που λειτουργούσαν χωρίς άδεια ανέγερσης. Σε κάθε περίπτωση, οι μουσουλμάνοι της Αγκόλα συμμετέχουν ελεύθερα σε σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις. Τέλος, το BBC επισημαίνει πως το Ισλάμ δεν έχει απαγορευτεί στην Αγκόλα.
Η περίπτωση της Ιαπωνίας
Σε πολλές δυτικές χώρες έχει επικρατήσει η αντίληψη πως η Ιαπωνία έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο μουσουλμάνων στη χώρα, και στα δικαιώματά τους αναφορικά με την άσκηση της θρησκείας τους.
Ωστόσο όλοι οι ισχυρισμοί που προβάλουν τα δημοσιεύματα που εξετάζουμε στο παρόν άρθρο, προέρχονται από ένα παλιό chain mail, το οποίο έχει καταρριφθεί, αν και συνεχίζει να κυκλοφορεί ως τις μέρες μας ως meme.
Το 2015, ζούσαν τουλάχιστον 185.000 μουσουλμάνοι στην Ιαπωνία, ενώ δεν υπάρχει κανένας επιπλέον περιορισμός –πέρα των όσων ισχύουν και για πολίτες μη μουσουλμανικών χωρών– για την είσοδό τους στη χώρα. Το 2009, λειτουργούσαν περίπου 130-140 τζαμιά στην Ιαπωνία. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ισχυρισμοί έχουν ελεγχθεί και καταρριφθεί και από το Politifact.
Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως η Αγκόλα και η Ιαπωνία έχουν “επικηρύξει” τους μουσουλμάνους, καταρρίπτεται.