Ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, μαθητής λυκείου στην Ουβάλντε, δολοφόνησε 19 μικρούς μαθητές και δύο ενηλίκους, ανοίγοντας πυρ μέσα στις αίθουσες του πρωτοβάθμιου σχολείου Ρομπ της μικρής πόλης της πολιτείας Τέξας. Η σφαγή, η χειρότερη του είδους έπειτα από αυτή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ το 2012.
Για μια ακόμη φορά, επανέρχεται στο προσκήνιο, το ζήτημα το αυστηρότερων ελέγχων στους επίδοξους αγοραστές όπλων. Ενώ το lobby υπέρ των όπλων είναι και θα παραμείνει ισχυρό στις ΗΠΑ, αξίζει να δούμε τι λέει η επιστήμη όσον αφορά τα οφέλη από τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων για την απόκτηση όπλου.
Μέχρι σήμερα, οι μελέτες για το εμπόριο και τη χρήση των όπλων ήταν ελάχιστες και τα ευρήματά τους ασαφή. Μια ανασκόπηση 130 μελετών από 10 διαφορετικές χώρες όμως, κατέληξε με σαφήνεια στο συμπέρασμα πως οι περιορισμοί στην αγορά όπλων σώζουν ζωές.
Σε πολλές χώρες διαπιστώσαμε μείωση στα ποσοστά ανθρωποκτονιών» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Julian Santaella-Tenorio στο Vox. Η μείωση αυτή ωστόσο, αφορά περιπτώσεις όπου υπήρξε ριζική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα όπλα και σε περιπτώσεις που οι αλλαγές στους νόμους ήταν μικρής έκτασης.
Οι 130 έρευνες επιλέχθηκαν με βάση ποιοτικά κριτήρια και μελέτησαν αλλαγές στη νομοθεσία για τα όπλα σε διάφορες χώρες σε συνάρτηση τα ποσοστά ανθρωποκτονιών, αυτοκτονιών και ατυχημάτων με όπλα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για να σημειωθεί μείωση στους θανάτους, χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στη σχετική νομοθεσία και θέσπιση ιδιαιτέρως αυστηρών νόμων. Τέτοιες αλλαγές περιλαμβάνουν απαγόρευση πώλησης κάποιων τύπων όπλου όπως τα τυφέκια εφόδου, ενδελεχής έλεγχος του υποψήφιου αγοραστή και φυσικά ύπαρξη νομοθεσίας που να προβλέπει χορήγηση άδειας πριν την αγορά όπλου.
Το 2000 ψηφίστηκαν αυστηροί νόμοι για τον έλεγχο των όπλων στη Νότια Αφρική, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μείωση των ανθρωποκτονιών κατά 13,6% για τα επόμενα χρόνια. Παρόμοιος νόμος που πέρασε στην Αυστραλία το 1996, οδήγησε σε μείωση των θανάτων από όπλα κατά 14% το επόμενο έτος.
Στον αντίποδα, το 2007 στο Μισούρι αποφασίστηκε να μη χρειάζεται άδεια για να αποκτήσει κάποιος όπλο. Αυτή η αλλαγή στη νομοθεσία, οδήγησε σε αύξηση ανθρωποκτονιών κατά 25%.
Η επιστήμη λοιπόν αποφάνθηκε πως οι αυστηροποίηση των νόμων για τα όπλα, οδηγεί σε μείωση των θανάτων από τη χρήση τους. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ όμως, η ύπαρξη πανίσχυρων οργανώσεων όπως η National Rifle Association με μεγάλη υποστήριξη από το πολιτικό σύστημα, σημαίνει πως είναι μάλλον απίθανο να δούμε κάποια αλλαγή στη σχετική νομοθεσία.