Η αντίληψη πως η Κίνα και η Ρωσία σταθήκαν στο πλευρό της Ιταλίας, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση της γύρισε την πλάτη, είναι μια θεωρία που έχει ριζώσει για τα καλά στο συλλογικό υποσυνείδητο, μέσω δεκάδων δημοσιευμάτων, αλλά ακόμη και δηλώσεων αξιωματούχων. Ποια είναι η αλληλεγγύη που έλαβε η Ιταλία από την ΕΕ;
Είναι αλήθεια πως το 2021, η Ιταλία βίωσε σκηνές “αποκάλυψης”, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία COVID-19, ενώ το υγειονομικό της σύστημα είχε καταρρεύσει.
Η Κίνα και η Ρωσία ήταν πράγματι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να παράσχουν βοήθεια. Η Κίνα έχει αποστείλει ιατρικές προμήθειες και μικρή ομάδα γιατρών. Στις 12 Μαρτίου 2021, 31 τόνοι εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων 40 αναπνευστήρων. Κατόπιν, 30 ακόμη αναπνευστήρες στις 25 Μαρτίου 2021. Πρακτικά, μιλάμε για σταγόνα στον ωκεανό δεδομένης της κατάστασης στην Ιταλία και των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στις ΜΕΘ και χρειάζονται διασωλήνωση.
Η Ρωσία απέστειλε εξοπλισμό για βακτηριολογική απολύμανση και κινητό εργαστήριο για χημική-βιολογική αποστείρωση, και όχι αναπνευστήρες και εξοπλισμό ατομικής προστασίας που χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα οι Ιταλοί. Έστειλε επίσης 100 στρατιωτικούς και όχι πολίτες γιατρούς, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση βιολογικών, χημικών και ραδιενεργών απειλών, μετά από συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του τότε Ιταλού Πρωθυπουργού Τζιουζέπε.
Οι χώρες εταίροι της Ιταλίας απέστειλαν την παρακάτω βοήθεια
-Γαλλία και Γερμανία έστειλαν συνολικά περισσότερες μάσκες απ’ ότι η Κίνα.
-Η Γερμανία θα αποστείλει ακόμη ένα εκατομμύριο μάσκες.
-Η Γαλλία, ένα εκατομμύριο μάσκες και 200.000 προστατευτικές στολές.
-Η Αυστρία στέλνει 1,6 εκατομμύρια μάσκες.
-Η Γερμανία νοσηλεύει ασθενείς από βόρεια Ιταλία και Γαλλία.
-Τσεχία με δέκα χιλιάδες προστατευτικές στολές.
-Πολωνία έστειλε 12 γιατρούς.
Για όλη την ΕΕ (και την Ιταλία)
–750 δισ. ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, μια ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.
–Coronavirus Response Investment. Διοχέτευση 37 δισ. ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους της ΕΕ το συντομότερο δυνατό στους πολίτες, τις περιφέρειες και τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.
Πιο αναλυτικά
Η πρωτοβουλία Corona Response Investment θα διοχετεύσει το ταχύτερο δυνατόν 37 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ στους πολίτες, τις περιφέρειες και τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν προς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις αγορές εργασίας και άλλα ευάλωτα τμήματα των οικονομιών των κρατών μελών της ΕΕ.
Η επέκταση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την κάλυψη έκτακτων καταστάσεων δημόσιας υγείας. Τα μέτρα θα είναι διαθέσιμα για τα ευρωπαϊκά κράτη μέχρι το ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ το 2020. Οι επιλέξιμες στο πλαίσιο του Ταμείου δράσεις θα επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν την υποστήριξη σε μια σοβαρή κατάσταση δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής βοήθειας, καθώς και μέτρα πρόληψης, παρακολούθησης ή ελέγχου της εξάπλωσης των ασθενειών.
Αναστολή των κανόνων της ΕΕ για τα «slots» των αεροδρομίων. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσουν οι αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν πτήσεις με άδεια αεροπλάνα όσο διαρκεί η πανδημία.
Οι αποστολές ιατρικών προμηθειών από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, αλλά και τη Δύση γενικότερα σε Ευρωπαίους εταίρους δεν έχουν προσελκύσει την προσοχή του κοινού, σε σχέση με τη δημοσιότητα της βοήθειας από Κίνα και Ρωσία.
ΕΥΕΔ: Ρωσική καμπάνια παραπληροφόρησης για τον COVID-19 με στόχο την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς
Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), με ημερομηνία 16 Μαρτίου που επικαλείται το Reuters, αναφέρει “Μία σημαντική καμπάνια παραπληροφόρησης από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και φιλορωσικά ΜΜΕ σχετικά με το COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρωταρχικός στόχος της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου είναι να επιδεινώσει την κρίση δημόσιας υγείας στις δυτικές χώρες … σύμφωνα με την ευρύτερη στρατηγική του Κρεμλίνου να επιχειρήσει να υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες“.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο ψευδών ειδήσεων EU vs Disinfo, που υπάγεται στο East Stratcom Task Force, και το οποίο ιδρύθηκε το 2015, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η παραπληροφόρηση που προέρχεται από το Κρεμλίνο, ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτό, έχουν διαδώσει μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας για το νέο κορωνοϊό SARS-Cov-2.
Δημοσιεύματα που απευθύνονται σε διεθνή ακροατήρια (στα αγγλικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα αραβικά, μεταξύ άλλων γλωσσών – ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ έχουν παραρτήματα σε πολλές χώρες), επικεντρώνονται κυρίως στις θεωρίες συνωμοσίας για τις «παγκόσμιες ελίτ» που σκόπιμα οπλοποιούν ή εκμεταλλεύονται τον ιό για δικούς τους σκοπούς. Στόχος -μεταξύ άλλων- είναι η πρόκληση δυσπιστίας στις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, στους διεθνείς οργανισμούς και στους εμπειρογνώμονες υγείας. Η “έλλειψη αλληλεγγύης” της ΕΕ προς τις χώρες μέλη, είναι μια βασική παράμετρος της συντονισμένης παραπληροφόρησης που προέρχεται από Κίνα και Ρωσία.
Σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, η αρωγή της Κίνας και της Ρωσίας προς την Ιταλία, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια απόκτησης γεωπολιτικών ερεισμάτων και δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων στην κοινή γνώμη για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που παρά τις αγκυλώσεις του, προσφέρει πλέον ουσιαστική βοήθεια.