Σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα της Ελλάδας και της Κύπρου, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που πλαισιώνεται με τον ισχυρισμό πως δείχνει υδροηλεκτρικό φράγμα που “ανατινάχθηκε” και βρίσκεται στο τμήμα της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) που ελέγχεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ο ισχυρισμός δεν ισχύει.
Παράδειγμα δημοσίευσης:
Παράδειγμα ανάρτησης στο Twitter:
O ισχυρισμός προβλήθηκε και από το κανάλι OPEN:
Τι ισχύει
Στις 6 Ιουνίου 2023, καταστράφηκε το υδροηλεκτρικό φράγμα Νόβα Καχόβκα, που ανεγέρθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται στο τμήμα της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία που ελέγχεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Το εν λόγω φράγμα είχε κατασκευαστεί το 1956, ήταν ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων ενώ, συγκρατούσε περίπου 18 δισεκατομμύρια λίτρα νερού υδροδοτώντας ολόκληρη τη χερσόνησο της Κριμαίας και ηλεκτροδοτώντας τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στη Ζαπορίζια. Οι εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή.
Λίγες ώρες αργότερα, κυκλοφόρησαν βίντεο που συνοδεύονταν από τον ισχυρισμό πως δείχνουν την ανατίναξη του συγκεκριμένου φράγματος:
Για να δούμε εάν ο ισχυρισμός ισχύει, χρησιμοποιήσαμε στιγμιότυπο του βίντεο και κάναμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, χρησιμοποιώντας το Google Lens και το TinEye. Διαπιστώσαμε πως το βίντεο κυκλοφορεί τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2022.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, πρόκειται για πλάνα που δημοσιεύτηκε στη ρωσική ιστοσελίδα Izvestiya και δείχνουν τη στιγμή που μια τεράστια έκρηξη συγκλόνισε το φράγμα Νόβα Καχόβκα. Όσον αφορά την πρόσφατη καταστροφή του φράγματος, τόσο τα αίτια, όσο και ο υπαίτιος, δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
Συνεπώς, αν και το φράγμα Νόβα Καχόβκα καταστράφηκε στις 6/6, το βίντεο δεν δείχνει την υποτιθέμενη “ανατίναξή” του. Δείχνει μια έκρηξη στο ίδιο φράγμα που συνέβη στις 12 Νοεμβρίου 2022.