Περίπου 90 χιλιάδες θεάσεις έχουν μια φωτογραφία και ένα βίντεο, που δείχνει τον Πύργο του Άιφελ να φλέγεται, συνοδευόμενα από τον ισχυρισμό πως σχετίζονται με τις πρόσφατες ταραχές στο Παρίσι. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.
Οι υπό εξέταση αναρτήσεις:
Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε και στην ιστοσελίδα voicenews.gr που υποστηρίζει τις απόψεις του Κυριάκου Βελόπουλου:
Το βίντεο που συνοδεύει το άρθρο, αποδίδει την “πυρκαγιά” σε “ισλαμιστές” και έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 46 χιλιάδες προβολές:
Τι ισχύει
Τις τελευταίες ημέρες, διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Γαλλία μετά τον πυροβολισμό του 17χρονου Nahel από την αστυνομία στη Ναντέρ, στα περίχωρα του Παρισιού. Ο νεαρός σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου την περασμένη Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023.
Οι ταραχές συνοδεύτηκαν από κύμα παραπληροφόρησης. Για παράδειγμα, κυκλοφόρησαν ισχυρισμοί όπως η φωτογραφία ενός ελεύθερου σκοπευτή και βίντεο που δείχνει λιοντάρια στους δρόμους του Παρισιού. Αμφότεροι έχουν καταρριφθεί. Δείτε εδώ και εδώ.
Όσον αφορά τις υπό εξέταση αναρτήσεις, η φωτογραφία και το βίντεο δεν σχετίζονται με τις ταραχές στο Παρίσι. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων για πυρκαγιά. Αν είχε συμβεί, θα ήταν ανάμεσα στα πρώτα θέματα των ΜΜΕ. Το βίντεο κυκλοφορεί εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εργαλείο YouTube DataViewer της Amnesty International, μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα στις 14 Ιουλίου 2016:
Στις 14 Ιουλίου 2016, σημειώθηκε πυρκαγιά σε ένα φορτηγό επί της γέφυρας Jena, λόγω τεχνικού προβλήματος, που βρίσκεται κοντά στον Πύργο του Άιφελ. Η ανακοίνωση της αστυνομίας έκανε λόγο και ατύχημα και κάλεσε τους πολίτες να μην διασπείρουν ανυπόστατες φήμες.
Οι ίδιες εικόνες, κυκλοφόρησαν εκείνες τις ημέρες σε διεθνή ΜΜΕ. Ακολουθεί σύγκριση εικόνας μεταξύ του υπό εξέταση βίντεο και εικόνας που κυκλοφόρησε σε ΜΜΕ.
Επιπλέον
Όπως μπορούμε να δούμε μέσα από την εικόνα ζωντανής κάμερας στον Πύργο του Άιφελ, δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να επιβεβαιώνει πως υπήρξε πρόσφατη πυρκαγιά:
Παράλληλα, πωλούνται εισιτήρια στην επίσημη ιστοσελίδα, κάτι που θα ήταν αδύνατο αν ο Πύργος είχε καεί:
Συμπέρασμα
Το υπό εξέταση βίντεο κυκλοφορεί από το 2016. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε διεθνή ΜΜΕ για πυρκαγιά στο Πύργο του Άιφελ. Ο Πύργος είναι άθικτος και δέχεται επισκέπτες.