Μια σειρά δημοσιευμάτων υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ έκαναν υπόγεια δοκιμή απόρρητου πυρηνικού όπλου στη Νεβάδα.
ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: ΗΠΑ:-Δοκιμή νέου πυρηνικού όπλου στη Νεβάδα-Ρώσοι: “Δοκίμασαν εργαλείο μαζικής καταστροφής”
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η δοκιμή αφορούσε υπόγεια χημική έκρηξη συμβατικών εκρηκτικών και αποσκοπούσε να βελτιώσει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ανιχνεύουν πυρηνικές εκρήξεις χαμηλής ισχύος.
Το είδαμε στο iskra.gr, warnews47.gr, newsbreak.gr, anazitiseis.gr.
Στα δημοσιεύματα διαβάζουμε:
ΗΠΑ:-Δοκιμή νέου πυρηνικού όπλου στη Νεβάδα-Ρώσοι: “Δοκίμασαν εργαλείο μαζικής καταστροφής”
Στόχος του νέου απόρρητου καταστροφικού πυρηνικού μικρής κλίμακας όπλου το Ιράν!
Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική δοκιμή ενός απόρρητου πυρηνικού όπλου στη Νεβάδα. Οι πληροφορίες που έρχονται από ΗΠΑ αλλά και Ρωσία κάνουν λόγο για δοκιμή ενός όπλου μαζικής καταστροφής.
Είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ δοκίμασαν κάτι “νέο και απόρρητο”. Οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη συγκεκριμένες πληροφορίες και γι αυτό ζητούν διεθνή έρευνα.
Τι ισχύει
Στις 18 Οκτωβρίου 2023, μια ομάδα με επικεφαλής την NNSA, δηλαδή την υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Νεβάδα, προχώρησε σε υπόγεια δοκιμή χημικής έκρηξης (σ.σ. χημικά εκρηκτικά = συμβατικές εκρηκτικές ύλες όπως για παράδειγμα ο δυναμίτης) για να βελτιώσει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ανιχνεύουν πυρηνικές εκρήξεις χαμηλής ισχύος σε όλο τον κόσμο. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στη Σήραγγα Ρ, στην περιοχή 12 του χώρου εθνικής ασφάλειας της Νεβάδα.
Οι χημικές εκρήξεις έχουν σχέση με τη βίαιη αποσύνθεση μιας ασταθούς ένωσης ή ταχύτατης αντίδρασης μίγματος ενώσεων, που ονομάζεται εκρηκτική ύλη ή απλά εκρηκτικό. Η φυσική κατάσταση μιας εκρηκτικής ύλης ενός συστατικού ή ενός εκρηκτικού μίγματος μπορεί να είναι αέρια, υγρή ή στερεή. Έτσι, εκρηκτικό μίγμα είναι δυνατό να αποτελέσει η διασπορά στον αέρα ενός αερίου (π.χ. υγραέριο), υγρού (π.χ. νέφος σταγονιδίων βενζίνης) ή στερεού (π.χ. σκόνη αλουμινίου) καυσίμου. Η έκρηξη είναι μια διαδικασία με την οποία η εκρηκτική ύλη οδηγείται σε χημική αντίδραση μέσα σε ένα ειδικό τύπο κρουστικού κύματος που λέγεται εκρηκτικό κύμα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Sergey Ryabkov, εάν οι πληροφορίες ισχύουν (σ.σ. για τη δοκιμή), δεν πρόκειται για δοκιμή πυρηνικών όπλων και αυτή η έκρηξη δεν έρχεται σε αντίθεση ούτε το αμερικανικό μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές ή τις διατάξεις της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT). Με λίγα λόγια, η Ρωσία θεωρεί δεδομένο πως δεν υπήρξε πυρηνική δοκιμή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν τέτοιες δοκιμές με συμβατικά εκρηκτικά. Για παράδειγμα, το 2016 έλαβαν χώρα μια σειρά από 6 δοκιμές στο ίδιο σημείο. Χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά υψηλής εκρηκτικότητας που τοποθετήθηκαν στο πετρώδες υπέδαφος, και είχαν εκτελεστεί για να βελτιώσουν την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ανιχνεύουν και να εντοπίζουν πυρηνικές εκρήξεις μικρής ισχύος και να τις ξεχωρίζουν από τις εκρήξεις συμβατικών εκρηκτικών και μικρής ισχύος σεισμών.
Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί πως όταν λέμε “χημική έκρηξη”, εννοούμε έκρηξη κατόπιν χημικής αντιδράσεως, όπως συμβαίνει στα περισσότερα εκρηκτικά όπως ο δυναμίτης και το TNT (τρινιτροτολουόλιο). Δεν σχετίζονται και δεν πρέπει να συγχέονται με τα χημικά όπλα που ανήκουν στην κατηγορία των όπλων μαζικής καταστροφής.
Συμπέρασμα
Η δοκιμή αφορούσε υπόγεια χημική έκρηξη συμβατικών εκρηκτικών και αποσκοπούσε να βελτιώσει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ανιχνεύουν πυρηνικές εκρήξεις χαμηλής ισχύος. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, διότι πολλές παρόμοιες δοκιμές έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν. Ακόμη και η Ρωσία, επισήμως ανέφερε πως πρόκειται για συμβατική έκρηξη.