ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Αδιανόητο: Η υπουργός Τουρισμού Ο.Κεφαλογιάννη θέλει να «εισάγει» τον «πάτο» των ΛΟΑΤΚΙ+: Τους Queer τουρίστες που πάνε και… με ζώα!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το υπουργείο Τουρισμού με τον οργανισμό Queer Destinations, αφορά τον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς με την ανάλογη προώθηση και προβολή. Τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δεν ταυτίζονται με οποιαδήποτε πρακτική κακοποίησης ζώων, ανάμεσά τους και τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Η κτηνοβασία απαγορεύεται αυστηρά από την ελληνική νομοθεσία.
Το είδαμε στο pronews.gr (αρχική πηγή), oxafies.com, anixneuseis.gr, molwnlave.net, sfairika.gr, dekeleianews.gr, tzafnews.gr, amina-politiki.gr, epilekta.com. Ο ισχυρισμός διαδόθηκε εκτενώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Χ (πρώην Twitter).
Παραδείγματα αναρτήσεων (πατήστε στις εικόνες για μεγένθυση):
Τι ισχύει
Σε ειδική εκδήλωση στις 29 Φεβρουαρίου 2024, η αρμόδια υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας (μνημόνιο κατανόησης για την ακρίβεια) με τον οργανισμό Queer Destinations. Σκοπός του Μνημονίου είναι προσέλκυση επισκεπτών ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBTQ+) κοινότητας.
O Oργανισμός Queer Destinations έχει ως σκοπό τη συμπερίληψη στις τουριστικές εμπειρίες, φιλοδοξώντας να λειτουργεί ως συνδετικός ιστός μεταξύ κυβερνήσεων, προορισμών και τουριστικών επιχειρήσεων. Προς τον σκοπό αυτό έχει αναπτύξει το πρόγραμμα/σήμα διάκρισης (Queer Destinations Committed) η απονομή του οποίου διασφαλίζει ένα συγκεκριμένο επίπεδο αριστείας, ποιότητας και ασφάλειας για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι στόχος είναι ο εμπλουτισμός και η διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς με την ανάλογη προώθηση και προβολή, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας παράλληλα την τουριστική επιχειρηματικότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα χαρακτήρισε κομβική την ενθάρρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων για κατάρτιση του προσωπικού τους σε θέματα διαφορετικότητας.
ΛΟΑΤΚΙ+ και σεξουαλική κακοποίηση ζώων
O όρος “ζωοφιλία” (zoophilia) ανήκει στις παραφιλίες. Η ζωοφιλία ανήκει στις ψυχικές διαταραχές, ενώ ο όρος “κτηνοβασία” (bestiality) έχει κυρίως νομική χροιά. Είναι σημαντικό να διακριθούν μεταξύ τους οι έννοιες της ζωοφιλίας και της κτηνοβασίας. Η πρώτη σχετίζεται με συναισθήματα και έλξεις προς μη ανθρώπινα ζώα, ενώ η δεύτερη είναι η πράξη της συμμετοχής σε σεξουαλικές δραστηριότητες με μη ανθρώπινα ζώα.Η σχέση μεταξύ της ζωοφιλίας και της κοινότητας LGBTQ+ είναι θέμα συζήτησης και παρερμηνειών, αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική σύνδεση μεταξύ των δύο. Η κοινότητα LGBTQ+ περιλαμβάνει άτομα διαφορετικών σεξουαλικών προσανατολισμών και ταυτοτήτων φύλου, συμπεριλαμβανομένων λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανσέξουαλ, queer ή αμφισβητούντων ατόμων, μεταξύ άλλων. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ατόμων αυτών δεν θεωρείται διαταραχή, όπως η ζωοφιλία και η κτηνοβασία. Η ζωοφιλία ταξινομείται ως παραφιλία από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και θεωρείται εκτός της σφαίρας των σεξουαλικών προσανατολισμών που συνήθως συζητούνται στο πλαίσιο των ΛΟΑΤΚΙ+. Η συμπερίληψη ή η συσχέτιση της ζωοφιλίας με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ αποτελεί παρανόηση και είναι εντελώς παραπλανητική.
Η κτηνοβασία είναι παράνομη στην Ελλάδα. Σύμφωνα τη δικηγόρο και υποψήφια διδακτόρισσα Ιατρικής του ΑΠΘ, Μαριάννα Βασιλείου, σύμφωνα με το Ν 4830/2021: Ευζωία των ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, και ειδικότερα το άρθρο 24β σε συνδυασμό με το 34.2, καθορίζονται τα εξής:
Κακουργήματα με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ συνιστούν:
Η εκτροφή, η εκπαίδευση και η συμμετοχή ζώων σε οποιοδήποτε είδος μάχης.
Η εκτροφή, η εξαγωγή και η χρησιμοποίηση σκύλων, γατών, ιπποειδών και ειδών νυφίτσας για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.
Ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, πυροβολισμό, ο εκούσιος τραυματισμός, οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.
Επικοινωνήσαμε με τον οργανισμό Queer Destinations και ζητήσαμε την άποψή τους για τα υπό εξέταση δημοσιεύματα:
Εκτιμούμε το ενδιαφέρον σας για τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και του οργανισμού μας. Καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρξουν ριζοσπαστικές ομάδες που δεν μοιράζονται τις ιδέες μας για κοινωνική ένταξη, πράγμα που είναι ακριβώς γιατί έχουμε την αποστολή να συνεχίσουμε με τη δημιουργία ασφαλών χώρων τόσο για την κοινότητα LGBTQ+ όσο και για την υπόλοιπη κοινωνία.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το μνημόνιο συμφωνίας που υπογράψαμε με το Υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία συνείδησης μεταξύ των δημόσιων υπαλλήλων για να παρέχει φροντίδα με βάση τον σεβασμό της ταυτότητας των φύλων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας έκφρασης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης μας συμβαδίζει με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης (SDG), δίνοντας έμφαση σε:
4. Ποιοτική εκπαίδευση
5. Ισότητα φύλων
8. Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη
10. Μειωμένες ανισότητες
16. Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυρούς οργανισμούς
17. Συνεργασίες για την επίτευξη των στόχων
Ως εκ τούτου, δεν επιδιώκουμε τη δημιουργία απομονωμένων χώρων για την κοινότητα LGBTQ+, αλλά για να ευαισθητοποιήσουμε την ένταξη στην κοινωνία και τον σεβασμό των διαφορετικών ταυτοτήτων των φύλων για να παρέχουν στην Ελλάδα μεγαλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης που προέρχονται από τον τουρισμό, τις πολιτιστικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές και, φυσικά, μια οικονομική ώθηση που προσδιορίζει την Ελλάδα ως ασφαλή χώρα για όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να την επισκεφθούν.
Απαντώντας στις δηλώσεις της ριζοσπαστικής ομάδας που αναφέρατε, αρνούμαστε τυχόν πρακτικές αντίθετες με τα καλά έθιμα, τον σεβασμό και τη φροντίδα για τη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς και τις πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, αλλά πάνω απ ‘όλα, την αξιοπρέπεια όλων των όντων σε αυτόν τον πλανήτη.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Gaston Fournier (he/him)
Director of Product & Customer Success
Οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη (SDG) είναι μία δέσμη στόχων που αφορά τη μελλοντική διεθνή ανάπτυξη. Υιοθετήθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 κατά τη 70η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελούν μία συλλογική προσπάθεια για ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και έναν υγιή πλανήτη.
Συμπέρασμα
Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το υπουργείο Τουρισμού με τον οργανισμό Queer Destinations, αφορά τον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς με την ανάλογη προώθηση και προβολή. Τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δεν ταυτίζονται με οποιαδήποτε πρακτική κακοποίησης ζώων, ανάμεσά τους και τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Η κτηνοβασία απαγορεύεται αυστηρά από την ελληνική νομοθεσία.