ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ο πρόεδρος των ΗΠA, Τζο Μπάιντεν, ανακήρυξε την Κυριακή του Πάσχα «Ημέρας Ορατότητας των Τρανς»!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στις 31 Μαρτίου 2021, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακήρυξε την 31η Μαρτίου ως Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας. Στην πραγματικότητα, δράσεις για τη συγκεκριμένη Διεθνή Ημέρα, πραγματοποιούνται στις 31 Μαρτίου, ήδη από το 2009, δηλαδή ξεκίνησε πριν 15 χρόνια. Πρόκειται για μια σταθερά ορισμένη ημερομηνία και μόνο φέτος έτυχε να συμπέσει με το Καθολικό Πάσχα, το οποίο είναι κινητή εορτή.
Ο ισχυρισμός προβλήθηκε σε δεκάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και δημοσιεύματα, όπως στο pronews.gr, romioitispolis.gr, dimpenews.com, anazitiseis.gr κ.α. Μεταξύ άλλων, ο ισχυρισμός διαμοιράστηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ηλία Καλλιώρα.
Τι ισχύει
Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας (International Transgender Day of Visibility – TDoV), τιμάται κάθε χρόνο στις 31 Μαρτίου (σταθερή ημερομηνία) σε όλον τον κόσμο και είναι αφιερωμένη στην ορατότητα αλλά και την ευαισθητοποίηση για τις πολλαπλές διακρίσεις, τους αποκλεισμούς και την περιθωριοποίηση που αντιμετωπίζουν τα τρανς και φυλοδιαφορετικά πρόσωπα.
Η ημέρα τιμάται από το 2009, ως τιμή στους αγώνες της τρανς ακτιβίστριας Rachel Crandal, για την έλλειψη αναγνώρισης των τρανς ανθρώπων, αλλά και στον αντίποδα της άλλης Διεθνούς Ημέρας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, της Διεθνούς Ημέρας Τρανς Μνήμης που τιμώνται τα τρανς πρόσωπα που δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο στον βωμό του μίσους και της τρανσφοβίας.
Στις 31 Μαρτίου 2021, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακήρυξε την 31η Μαρτίου ως Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας: “Καλώ όλους τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν στον αγώνα για πλήρη ισότητα για όλους τους τρανσέξουαλ”. Ο Μπάιντεν ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που εξέδωσε μια επίσημη προεδρική ανακοίνωση που αναγνώριζε την εκδήλωση.
Όσον αφορά το Καθολικό Πάσχα, πρόκειται για μια γιορτή με κινητή ημερομηνία. Φέτος έτυχε να συμπέσει με τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας, δηλαδή γιορτάστηκε στις 31 Μαρτίου. Στην αριστερή στήλη της παρακάτω εικόνας, βλέπουμε πως το Καθολικό Πάσχα δεν πρόκειται να ξαναπέσει στις 31 Μαρτίου μέχρι τουλάχιστον το 2029.
Το 2021, το έτος δηλαδή της ανακήρυξης, το Καθολικό Πάσχα “έπεσε” στις 4 Απριλίου και όχι στις 31 Μαρτίου. Ομοίως το Καθολικό Πάσχα δεν συνέπεσε με τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας ούτε το 2022 (17 Απριλίου), ούτε το 2023 (9 Απριλίου).
Συμπέρασμα
Στις 31 Μαρτίου 2021, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακήρυξε την 31η Μαρτίου ως Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας. Στην πραγματικότητα, δράσεις για τη συγκεκριμένη Διεθνή Ημέρα, πραγματοποιούνται στις 31 Μαρτίου, ήδη από το 2009, δηλαδή ξεκίνησε πριν 15 χρόνια. Πρόκειται για μια σταθερά ορισμένη ημερομηνία και μόνο φέτος έτυχε να συμπέσει με το Καθολικό Πάσχα, το οποίο είναι κινητή εορτή.