ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Οι πρώτοι 100 Γάλλοι στρατιώτες του 3ου Συντάγματος Πεζικού έφτασαν στην Ουκρανία! – Ακολουθούν ακόμη 1.400
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από ρωσικές πηγές χωρίς καμία απόδειξη που αναπαράγουν και ανακυκλώνουν η μια την άλλη. Είχε κυκλοφορήσει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν και είχε διαψευστεί. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη παρουσίας γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Το είδαμε στο pronews.gr (αρχική πηγή), iskra.gr, anixneuseis.gr, onews.gr, europost.gr, hellasultras.gr, happenednow.gr, triklopodia.gr κ.α.
Τι ισχύει
Στις 29 Απριλίου 2024, ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, ανέφερε σε συνέντευξή του στον Economist, πως η χώρα του μπορεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, εάν διασπαστεί το μέτωπο. Στα τέλη Φεβρουαρίου 2024, ο Μακρόν είχε αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στο θέμα της Ουκρανία, υπονοώντας την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων, κάτι που απέρριψαν άλλοι ηγέτες. Έκτοτε, παρατηρήθηκε μια αύξηση της παραπληροφόρησης με κύριο αντικείμενο τη δήθεν (ήδη) παρουσία γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ακόμη και Ρώσοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι είχαν διατυπώσει τον ισχυρισμό που είχε διαψευστεί.
Το pronews.gr που είναι η αρχική πηγή και παραπληροφορεί τακτικά, επικαλείται ανώνυμη ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter), που παραθέτει άρθρο της ιστοσελίδας asiatimes.com. Η τελευταία, επικαλείται άρθρο του Stephen Bryen (πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που προπαγανδίζει υπέρ του Κρεμλίνου) στην πλατφόρμα Substack, σύμφωνα με το οποίο, 100 στρατιώτες του 3ου Συντάγματος Πεζικού της Λεγεώνας των Ξένων, βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία και πρόκειται να ακολουθήσουν ακόμη 1.400.
Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 3/5/2024, ο Bryen δεν παρέχει καμία πηγή ή απόδειξη για την ύπαρξη γαλλικών στρατευμάτων της Λεγεώνας των Ξένων στην Ουκρανία. Όταν διάφοροι σχολιαστές του άρθρου του τον πίεσαν να δώσει τις πηγές του, τους παρέπεμψε σε ρωσικές πηγές όπως το Sputnik.
Πιο συγκεκριμένα, η πιο παλιά πηγή είναι δημοσίευμα της en.topwar.ru με ημερομηνία 12/4/2024, ανάρτηση του Sputnik στο X και της defensemirror.com με ημερομηνία 13/4/2024. Όλες είναι ρωσικές πηγές.
Κατόπιν, η “είδηση” εμφανίστηκε ξανά σε ρωσικά ΜΜΕ στις 5/5/2024, που επικαλούνται τον Bryen και ο οποίος επικαλούταν ρωσικές πηγές. Δηλαδή πρόκειται για μια “κυκλική” παραπληροφόρηση, όπου η μια πηγή επικαλείται την άλλη.
Συνοπτικά:
Αρχές Απριλίου, ρωσικές πηγές αναφέρουν (χωρίς αποδείξεις) πως γαλλικά στρατεύματα βρίσκονται στην Ουκρανία.
Στις 3 Μαΐου, ο Bryen επικαλείται τις ανωτέρω πηγές για να διατυπώσει τον ίδιο ισχυρισμό.
Στις 5 Μαΐου, ρωσικές πηγές επικαλούνται τον Bryen για την ύπαρξη γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Στις 6 Μαΐου ο ισχυρισμός εμφανίζεται (και) στην Ελλάδα.
Συμπέρασμα
Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από ρωσικές πηγές χωρίς καμία απόδειξη που αναπαράγουν και ανακυκλώνουν η μια την άλλη. Είχε κυκλοφορήσει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν και είχε διαψευστεί. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη παρουσίας γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.