ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Κυνηγοί πυροβόλησαν στις HΠΑ queer άτομο που «αυτοπροσδιοριζόταν» και κυκλοφορούσε ως… ελάφι!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ιστορία προέρχεται από σατιρική ιστοσελίδα και δεν είναι αληθινή.
Το είδαμε στο pronews.gr (αρχική πηγή), στο κανάλι του Pronews στο YouTube, triklopodia.gr, news.com.gr, onews.gr, ihunt.gr
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν:
Αντί να τους παρέχουν ψυχιατρική βοήθεια τους αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ενίοτε τους βραβεύουν και στην Eurovision … Ο πλανήτης παγκοσμίως έχει γεμίσει με παλαβούς και αυτό είναι πλέον κατανοητό και σύνηθες.
Ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους με διαταραγμένη προσωπικότητα οι οποίοι δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι ή τι θα ήθελαν να είναι.
Προκαλεί σοκ ιστορία ενός άνδρα από τη Νότια Καρολίνα ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με ελικόπτερο γιατί πυροβολήθηκε από κυνηγούς, επειδή είχε την φαεινή ιδέα να ντυθεί ελάφι! Βασικά πίστευε ότι ήταν ελάφι!
Τι ισχύει
Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε στην Ελλάδα μέσω του pronews.gr, μια ιστοσελίδα που παραπληροφορεί συστηματικά. Κατόπιν, αντιγράφτηκε και αναπαράχθηκε και από άλλες ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα ΜΚΔ. Γίνεται αναφορά και στο Nemo, που αυτοχαρακτηρίζεται ως “non-binary” και κέρδισε την Eurovision (γράψαμε σχετικό άρθρο για το Nemo με αφορμή ισχυρισμό του Κυριάκου Βελόπουλου πως φορούσε ανάποδο σταυρό).
Η ιστορία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα worldnewsdailyreport.com στις 30 Οκτωβρίου 2020. Η WNDR είναι μια ιστοσελίδα που δημοσιεύει κατά κύριο λόγο σατιρικό περιεχόμενο. Στην ενότητα αποποίησης ευθύνης (disclaimer) της ιστοσελίδας αναγράφονται τα εξής:
Η WNDR αναλαμβάνει κάθε ευθύνη για τη σατιρική φύση των άρθρων της και για τη φανταστική φύση του περιεχομένου τους. Όλοι οι χαρακτήρες που εμφανίζονται στα άρθρα σε αυτόν τον ιστότοπο – ακόμη και εκείνοι που βασίζονται σε πραγματικούς ανθρώπους – είναι εντελώς φανταστικοί και οποιαδήποτε ομοιότητα μεταξύ τους και οποιουδήποτε προσώπου, ζωντανού, νεκρού ή νεκροζώντανου είναι καθαρά ένα θαύμα.
Σύμφωνα με το Media Bias/Fact Check, πρόκειται για καθαρά σατιρική ιστοσελίδα. Πιο αναλυτικά:
Η World News Daily Report δημοσιεύει ψεύτικες ιστορίες ή hoaxes με την ελπίδα ότι θα διαμοιραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ο ιστότοπος περιέχει μια σαφή προειδοποίηση στο κάτω μέρος κάθε σελίδας που υποδεικνύει ότι είναι σατιρικός.
Ο ισχυρισμός έχει επίσης καταρριφθεί από άλλους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων, όπως το Politifact και το Snopes.
Συμπέρασμα
Η ιστορία προέρχεται από σατιρική ιστοσελίδα και δεν είναι αληθινή.