Το Greece Fact Check συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προτύπων για τον Έλεγχο Γεγονότων, το European Fact-Checking Standards Network (EFCSN) και 40 ακόμη οργανισμούς ελέγχου γεγονότων ανά την Ευρώπη για τους σκοπούς της δημιουργίας μιας αναλυτικής βάσης δεδομένων fact-checking, με επίκεντρο τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχοντας την υποστήριξη της Google.
Στην πρωτοποριακή αυτή βάση του Elections24Check συγκεντρώνονται και κατηγοριοποιούνται πολιτικά fact-checks, καταρρίψεις παραπληροφόρησης, prebunking άρθρα και εκθέσεις για παραπλανητικά αφηγήματα που διακινούνται στην Ευρώπη και αποδομούνται από το δίκτυο των 40 και πλέον ομάδων ελεγκτών γεγονότων.
Αυτή η πρωτοποριακή ανοικτή βάση δεδομένων συλλέγει και κατηγοριοποιεί πολιτικούς ελέγχους γεγονότων, καταρρίψεις παραπληροφόρησης, άρθρα πρόληψης παραπληροφόρησης και αναφορές αφηγημάτων/ρητορικών παραπληροφόρησης σχετικά με τις Ευρωπαϊκές τάσεις που αναφέρθηκαν από μια συμμαχία 40+ οργανισμών ελέγχου γεγονότων σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο ενός έργου γνωστού ως Elections24Check.
Το εν λόγω έργο επικεντρώνεται σε ελέγχους ισχυρισμών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις Ευρωεκλογές του 2024. Στο https://elections24.efcsn.com/ οι χρήστες μπορούν να αναζητούν και να φιλτράρουν άρθρα σε διάφορες γλώσσες, σχετικά με συγκεκριμένες χώρες και πολιτικά κόμματα, καθώς και με συγκεκριμένα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια και η άμυνα. Στόχος είναι η αύξηση της διασυνοριακής συνεργασίας και η παροχή ενημερωτικών πόρων στους Ευρωπαίους πολίτες πριν από την ψηφοφορία τον Ιούνιο.
Στο πλαίσιο του έργου, στατιστικές πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των εκλογών θα γίνουν διαθέσιμες καθώς οι οργανισμοί εισάγουν τα δεδομένα τους, και οι ερευνητές θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν πρόσβαση σε ένα πλήρες σύνολο δεδομένων.
Με αφορμή την εκκίνηση των εργασιών του Elections24Check ο επικεφαλής του EFCSN, Carlos Hernández-Echevarría δήλωσε:
Το Elections24Check θα προσφέρει ένα σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης της διαδικτυακής παραπληροφόρησης για ολόκληρη την ήπειρο. Οι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων που συμμετέχουν δεν καλύπτουν μόνο την ΕΕ, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η παραπληροφόρηση ταξιδεύει ευρέως, πέρα από σύνορα.
Η αντιπρόεδρος Κυβερνητικών Υποθέσεων και Δημόσιας Πολιτικής της Google για την Ευρώπη, Annette Kroeber-Riel πρόσθεσε:
Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το έργο των οργανισμών ελέγχου γεγονότων σε όλη την Ευρώπη σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η παραπληροφόρηση για τις εκλογές μπορεί να ταξιδέψει πέρα από σύνορα και να υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτή η πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του EFCSN και των 40 και πλέον οργανισμών-μελών του θα υποστηρίξει την ποιοτική ενημέρωση των ψηφοφόρων και θα ανοίξει το δρόμο για αντίστοιχες, συνεργατικές πρωτοβουλίες στο μέλλον.
Ο οργανισμός μας ως μέλος του δικτύου των οργανισμών ελέγχου γεγονότων δεσμεύονται για τη διαφάνεια και την αμεροληψία τους, τοποθετώντας στο επίκεντρο ζητήματα της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, όπως άλλωστε ορίζεται και στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Προτύπων για τους Ανεξάρτητους Οργανισμούς Ελέγχου Γεγονότων (European Code of Standards for Independent Fact Checking Organisations).
Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη βάση δεδομένων στη διεύθυνση https://elections24.efcsn.com/.