ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Δεν γουστάρεις τον άνδρα σου, που κρύβεται και δεν πάει φαντάρος στην #Ukraine; Τον καταγγέλλεις στη στρατολογία και σε βραβεύουν με δίπλωμα!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε αρχικά στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, παραθέτοντας μια φωτογραφία με ψευδή περιεχόμενο. Κατόπιν, εμφανίστηκε πάλι πριν λίγες ημέρες, αυτή τη φορά με ένα βίντεο γυναίκας που δεν κατονομάζεται και δεν δίνει καμία απόδειξη για όσα ισχυρίζεται.
Παραδείγματα αναρτήσεων:
Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε επίσης στο λογαριασμό του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού στο X που συχνά παραπληροφορεί. Ο δημοσιογράφος που εργάζεται σε ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ, παραθέτει βίντεο από τον λογαριασμό “Lord Bebo” που διακινεί φιλορωσική προπαγάνδα. Την ιδια ημέρα εμφανίστηκε και στον λογαριασμό laralara_Z, που επίσης δημοσιεύει αποκλειστικά φιλορωσική προπαγάνδα. Ο, ή οι χειριστές του λογαριασμού δεν είναι ελληνόφωνοι, κάτι που φαίνεται από το γεγονός πως αναδημοσιεύουν υλικό στα Ελληνικά μέσω αυτόματης μετάφρασης. Με αυτό τον λογαριασμό έχουμε ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν (δείτε εδώ και εδώ). Επίσης, αυτός ο λογαριασμός συμμετέχει στο ρωσικό δίκτυο κακόβουλης παραπληροφόρησης “Pravda”, το οποίο αναδημοσιεύει το περιεχόμενό του (παράδειγμα εδώ).
Ο ισχυρισμός πως οι Ουκρανίδες μπορούν να καταγγείλουν τους άνδρες τους που δεν θέλουν να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις και κατόπιν να λάβουν βραβείο, άρχισε να κυκλοφορεί στα τέλη Μαρτίου 2024 σε λογαριασμούς στο Telegram, κατόπιν σε ιστοσελίδες του δικτύου “Pravda” (παράδειγμα εδώ και εδώ) και κατόπιν σε άλλες ιστοσελίδες και λογαριασμού στα ΜΚΔ.
Ο ισχυρισμός τότε επικαλούταν μια φωτογραφία με γυναίκες από την Ουκρανία που έλαβαν κάποιο βραβείο. Και τότε, ο λογαριασμός “Lord Bebo” είχε χρησιμοποιήσει αυτή τη φωτογραφία για να διατυπώσει τον ίδιο ισχυρισμό, όπως έπραξε και μερικές εβδομάδες μετά (δηλαδή στις αναρτήσεις που εξετάζουμε στο παρόν άρθρο), χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το βίντεο της ξανθιάς γυναίκας που δεν κατονομάζεται, ούτε προσφέρει κάποια απόδειξη για όσα λέει. Μέσω Google Lens, μπορούμε να διαβάσουμε το κείμενο της φωτογραφίας και να το αναζητήσουμε στην Google.
Ένα εκ των αποτελεσμάτων μας οδηγεί στην ίδια φωτογραφία στο Facebook με ημερομηνία 25 Μαρτίου 2024. Η ανάρτηση που περιέχει τη φωτογραφία μας πληροφορεί πως δείχνει συζύγους πεσόντων Ουκρανών στρατιωτών που τιμήθηκαν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από σχετικά δημοσιεύματα (παράδειγμα εδώ). Ο ισχυρισμός για τη συγκεκριμένη φωτογραφία έχει καταρριφθεί και από άλλους οργανισμούς, εδώ, εδώ και εδώ.
Συμπέρασμα
Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε αρχικά στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, παραθέτοντας μια φωτογραφία με ψευδή περιεχόμενο. Κατόπιν, εμφανίστηκε πάλι πριν λίγες ημέρες, αυτή τη φορά με ένα βίντεο γυναίκας που δεν κατονομάζεται και δεν δίνει καμία απόδειξη για όσα ισχυρίζεται.