ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Πάμε στοίχημα πως το τεχνικό πρόβλημα της Microsoft, θα το αποδώσουν σε Ρώσους ή Κινέζους, ενώ μπορεί να είναι μια γενική δοκιμή του Γκέιτς, που ειναι κύριος χρηματοδότης του Μπαιντεν και ένθερμος υποστηρικτής των Δημοκρατικών; Κατά σύμπτωση, μόλις το WEF κατέβασε το βίντεο όπου ο Σβαμπ, μιλάει για τον πλήρη έλεγχο του διαδικτύου
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι διακοπές στη Microsoft προκλήθηκαν από εσφαλμένη ενημέρωση λογισμικού της εταιρίας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike και όχι σε κυβερνοεπίθεση. Το άρθρο του WEF δεν κατέβηκε “πρόσφατα”. Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Κλάους Σβαμπ δεν έχουν καμία σχέση με το περιστατικό.
Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από ανάρτηση στο προφίλ της δημοσιογράφου Μαρίας Δεναξά στο Χ, αναδημοσιεύτηκε από πολλούς λογαριασμούς σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και από την ιστοσελίδα periodista.gr. Έχουμε ελέγξει στο παρελθόν πολλούς παραπλανητικούς ισχυρισμούς της Μαρίας Δεναξά και του periodista.gr. Ο συνωμοσιολογικός ισχυρισμός απέκτησε μεγάλη διάδοση σε λογαριασμούς του εξωτερικού πριν αναπαραχθεί σε Ελλάδα και Κύπρο.
Τι ισχύει
Την Παρασκευή, 19/7/2024, μια εσφαλμένη ενημέρωση ασφαλείας της εταιρείας CrowdStrike σε servers της Microsoft για μεγάλους πελάτες (Azure) προκάλεσε παγκόσμιες διακοπές στον κυβερνοχώρο. Το πρόβλημα εκδηλώνεται με την εμφάνιση της διαβόητης «Μπλε Οθόνης του Θανάτου» (BSOD) σε terminals τραπεζών, αεροπορικών εταιρειών και άλλων πολυεθνικών. Συγκεκριμένα, μια ενημέρωση σε ένα από τα μέρη του λογισμικού της CrowdStrike, το Falcon Sensor, δεν λειτουργούσε σωστά, με αποτέλεσμα να «κλειδώσουν» υπολογιστές με Windows και να μην είναι διαθέσιμες υπηρεσίες σε ένα τεράστιο εύρος, παγκοσμίως. Η εταιρία ξεκαθάρισε πως δεν επρόκειτο για κυβερνοεπίθεση, αλλά για σφάλμα ενημέρωσης λογισμικού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CrowdStrike, George Kurtz, ζήτησε συγγνώμη για τη διακοπή και δήλωσε ότι οφειλόταν σε ένα ελαττωματικό κομμάτι κώδικα. «Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση. Το ζήτημα έχει εντοπιστεί, απομονωθεί και έχει αναπτυχθεί μια επιδιόρθωση».
Το ίδιο ανακοίνωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft:
Στην ανάρτησή της, η Μαρία Δεναξά αναφέρει ως πιθανό εμπλεκόμενο τον Μπιλ Γκέιτς, χωρίς ωστόσο να παρέχει την παραμικρή απόδειξη. Αναφέρει επίσης πως “Κατά σύμπτωση, μόλις το WEF κατέβασε το βίντεο όπου ο Σβαμπ, μιλάει για τον πλήρη έλεγχο του διαδικτύου“. Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό, παραθέτει φωτογραφία από τη σελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), με ένα άρθρο που “μόλις” κατέβηκε και μια φωτογραφία του Κλάους Σβαμπ. Ωστόσο, το επίμαχο άρθρο (αρχειοθετημένο εδώ), έχει κατέβει από τις αρχές του 2022. Δεν περιείχε βίντεο ούτε τη φωτογραφία του Σβαμπ.
Το επίμαχο βίντεο δεν έχει κατέβει και μπορεί να βρεθεί και στη σελίδα της Cyber Polygon:
Ο Κλάους Σβαμπ είχε συμμετάσχει ως ομιλητής το 2020, απ’ όπου προέρχεται το βίντεο που παραθέσαμε πιο πάνω.
Το Cyber Polygon είναι μια ετήσια εκδήλωση για την κυβερνοασφάλεια που περιλαμβάνει διαδικτυακές προσομοιώσεις μεγάλων κλίμακας κυβερνοεπιθέσεων. Οργανώνεται από την BI.ZONE (θυγατρική της Sberbank) και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με σκοπό την ενίσχυση της παγκόσμιας κυβερνοασφάλειας μέσω της συνεργασίας μεταξύ διεθνών οργανισμών, κυβερνητικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα. Λειτουργεί ως πλατφόρμα για την ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας για την κυβερνοασφάλεια μέσω πρακτικών ασκήσεων, ανταλλαγής γνώσεων και προώθησης μιας συνεργατικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών.
Συμπέρασμα
Οι διακοπές στη Microsoft προκλήθηκαν από εσφαλμένη ενημέρωση λογισμικού της εταιρίας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike και όχι σε κυβερνοεπίθεση. Το άρθρο του WEF δεν κατέβηκε “πρόσφατα”. Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Κλάους Σβαμπ δεν έχουν καμία σχέση με το περιστατικό.