ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Μη επεμβατική μέτρηση για το σάκχαρο στο αίμα. Πολυλειτουργικός μη επεμβατικός μετρητής γλυκόζης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν υπάρχουν συσκευές οξύμετρων που να μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι σχετικές διαφημίσεις είναι διαδικτυακές απάτες.
Διαφημιστικές αναρτήσεις όπως εμφανίζονται στο Facebook και το Instagram:
Τι ισχύει
Οι ιστοσελίδες που πωλούν τα ανωτέρω προϊόντα δεν έχουν έδρα ή τηλέφωνο επικοινωνίας, ή ισχυρίζονται πως έχουν έδρα σε χώρα του εξωτερικού (παράδειγμα Λιθουανία). Εμφανίζονται ως καταστήματα που πωλούν ρούχα και διάφορα άλλα προϊόντα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι καταστήματα που πωλούν ιατρικό εξοπλισμό. Οι συσκευές είναι εμφανισιακά ίδιες με τα οξύμετρα. Το οξύμετρο λειτουργεί με τη χρήση δύο μικρών αισθητήρων που τοποθετείται στο δάχτυλο, το αφτί ή άλλα μέρη του σώματος όπου η επιδερμίδα είναι λεπτή. Ο ένας αισθητήρας φωτίζει το δέρμα και μετρά την ποσότητα του ανακλασμένου φωτός, ενώ ο άλλος αισθητήρας καταγράφει την ποσότητα του διαβιβαζόμενου φωτός. Με βάση αυτές τις μετρήσεις, το οξύμετρο υπολογίζει την κορεσμένη ακόρεστη αξία οξυγόνου (SpO2) και τον παλμό, η οποία είναι μια μέτρηση του ποσοστού των κόκκινων αιμοσφαιρίων που φέρουν οξυγόνο. Αυτή η μέτρηση μπορεί να είναι χρήσιμη για να ελεγχθεί η υγεία του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένα οξύμετρο να μετρήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Οι διαφημίσεις ισχυρίζονται πως συσκευές που μοιάζουν με οξύμετρα, έχουν τη δυνατότητα να μετρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Λειτουργούν δηλαδή με μη επεμβατικό τρόπο (χωρίς τρυπήματα). Υποτίθεται πως λειτουργούν με τη “μέθοδο μεταβολικής ολοκλήρωσης θερμότητας”, που αν και φαίνεται επιστημονικοφανής, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Χρησιμοποιούν (αυθαίρετα) το λογότυπο της εταιρίας Siemens Healthineers, που κατασκευάζει ιατρικό εξοπλισμό και παρέχει υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της εταιρίας δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν.
Ανάλογοι ισχυρισμοί για μη επεμβατική μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα έχουν εμφανιστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Για παράδειγμα, διάφορες εταιρίες έχουν υποστηρίξει πως μπορούν να γίνουν μετρήσεις με τη χρήση ειδικών έξυπνων ρολογιών (smartwatches) και έξυπνων δαχτυλιδιών (smart rings). Στην προκειμένη περίπτωση, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει προειδοποιήσει πως αυτές οι συσκευές δεν λειτουργούν και μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο στους χρήστες τους.
Απευθύναμε γραπτό ερώτημα προς το ελληνικό παράρτημα της Siemens Healthineers, ωστόσο δεν έχουμε λάβει απάντηση μέχρι στιγμής. Το άρθρο θα ενημερωθεί σε περίπτωση απάντησης.
Συμπέρασμα
Δεν υπάρχουν συσκευές οξύμετρων που να μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι σχετικές διαφημίσεις είναι διαδικτυακές απάτες.