ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ιερά Σινδόνη: Επιστήμονες απέδειξαν ότι απεικονίζει τον Χριστό
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η μελέτη που επικαλούνται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα δεν είναι καινούργια, αλλά δημοσιεύτηκε το 2022. Αν και υποστηρίζει πως η Ιερά Σινδόνη μπορεί να είναι 2.000 ετών, σε κανένα σημείο δεν υποστηρίζει πως πράγματι απεικονίζει τον Χριστό. Οι συγγραφείς της μελέτης επισήμαναν πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.
Το είδαμε στο newsbomb.gr, ekklisiaonline.gr, hellasjournal.com, pronews.gr, aegeanews.gr, orthodoxianewsagency.gr, defencepoint.gr κ.α.
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν:
Ιερά Σινδόνη: Επιβεβαίωση των Γραφών – Επιστήμονες απέδειξαν πως απεικονίζει στον Ιησού Χριστό
Γνωστό και ως Ιερό Σινδόνημα, φέρει μια αμυδρή εικόνα του μπροστινού και του πίσω μέρους ενός γενειοφόρου άνδρα, που πολλοί πιστοί είναι το σώμα του Ιησού αποτυπωμένο με θαυματουργό τρόπο στο ύφασμα.
Όμως, η έρευνα στη δεκαετία του 1980 φάνηκε να απομυθοποιεί την ιδέα ότι ήταν αληθινή αφού το χρονολόγησε στον Μεσαίωνα, εκατοντάδες χρόνια μετά τον θάνατο του Χριστού.
Τώρα, Ιταλοί ερευνητές που χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική που περιελάμβανε ακτίνες Χ για να χρονολογήσουν το υλικό επιβεβαίωσαν ότι κατασκευάστηκε γύρω στην εποχή του Ιησού πριν από περίπου 2.000 χρόνια!
Τι ισχύει
Ο ισχυρισμός προέρχεται από δημοσίευμα της σκανδαλοθηρικής Daily Mail, με ημερομηνία 19 Αυγούστου 2024 και τίτλο “Είναι αυτή η απόδειξη ότι η Σινδόνη του Τορίνο είναι αληθινή; Οι επιστήμονες κάνουν εκπληκτική ανακάλυψη αφού ανέλυσαν στο ύφασμα «Που ο Ιησούς θάφτηκε».” Η Ιερά Σινδόνη είναι αλλιώς γνωστή και ως “Σινδόνη του Τορίνο”.
Ωστόσο, η μελέτη την οποία επικαλούνται δεν είναι πρόσφατη, αλλά του 2022, με τίτλο “X-ray Dating of a Turin Shroud’s Linen Sample“. Η μελέτη χρησιμοποίησε τη μέθοδο WAXS, η οποία αναλύει τη δομή της κυτταρίνης στις ίνες του λινού. Αυτή η τεχνική μετρά την απόσταση μεταξύ των ατομικών στρωμάτων στα μικροϊνίδια κυτταρίνης, τα οποία αλλάζουν καθώς η κυτταρίνη γερνά λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία. Αυτή η αλλαγή στη δομή χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση της ηλικίας του λινού.
Η μέθοδος WAXS παρήγαγε μια εκτιμώμενη χρονολογία για το δείγμα του λινού της Σινδόνης που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι πολύ παλαιότερη από τα αποτελέσματα που είχαν ληφθεί από τη ραδιοχρονολόγηση άνθρακα το 1988, η οποία είχε χρονολογήσει τη Σινδόνη στην μεσαιωνική περίοδο (1260–1390 μ.Χ.). Η μελέτη του 2022, υποστήριξε ότι το λινό θα μπορούσε να είναι περίπου 2.000 ετών, ευθυγραμμιζόμενο με την παραδοσιακή πεποίθηση ότι χρονολογείται από την εποχή του Χριστού. Ωστόσο, οι ερευνητές σε κανένα σημείο δεν αναφέρουν πως το λινό ύφασμα ήταν εκείνο που κάλυψε το σώμα του Χριστού. Αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό να είναι 2 χιλιάδων ετών και πως απαιτείται “…μια πιο ακριβής και συστηματική έρευνα ακτίνων Χ περισσότερων δειγμάτων που ελήφθησαν από το ύφασμα TS (σ.σ. Σινδόνη του Τορίνο) θα ήταν υποχρεωτική για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα της μελέτης μας.”
Μέχρι στιγμής, η επικρατέστερη θεωρία είναι πως η Σινδόνη κατασκευάστηκε στο τέλη του 13ου, με αρχές του 14ου αιώνα και δεν είναι γνήσια, δηλαδή δεν απεικονίζει τον Χριστό. Η Καθολική Εκκλησία δεν επιβεβαιώνει ούτε αρνείται τη γνησιότητα της Ιεράς Σινδόνης.
Συμπέρασμα
Η μελέτη που επικαλούνται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα δεν είναι καινούργια, αλλά δημοσιεύτηκε το 2022. Αν και υποστηρίζει πως η Ιερά Σινδόνη μπορεί να είναι 2.000 ετών, σε κανένα σημείο δεν υποστηρίζει πως πράγματι απεικονίζει τον Χριστό. Οι συγγραφείς της μελέτης επισήμαναν πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.
Πηγές:
– https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-13758359/scientists-discovery-jesus-cloth-buried-shroud-turin.html
– X-ray Dating of a Turin Shroud’s Linen Sample – Heritage 2022, 5(2), 860-870; https://doi.org/10.3390/heritage5020047
– Radiocarbon Dating of the Shroud of Turin – https://escholarship.org/content/qt6x77r7m1/qt6x77r7m1.pdf?t=nus03r
-https://www.britannica.com/topic/Shroud-of-Turin