ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Το Ισραήλ βομβαρδίζει το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Στην φωτογραφία αεροπλάνο που προσπαθεί να προσγειωθεί εν μέσω των βομβαρδισμών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ενώ υπήρξαν εκρήξεις πλησίον, αλλά όχι εντός του αεροδρομίου της Βηρυτού, κατόπιν οπτικής και ψηφιακής εξέτασης της φωτογραφίας, προκύπτει πως δεν είναι αληθινή αλλά έχει δημιουργηθεί με εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης.
Μια φωτογραφία με τον ισχυρισμό πως δείχνει πολιτικό αεροσκάφος να προσγειώνεται εν μέσω βομβαρδισμού στο αεροδρόμιο της Βηρυτού διαδόθηκε εκτενώς στα ΜΚΔ. Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα:
H φωτογραφία προβλήθηκε και στο κανάλι OPEN, τις ιστοσελίδες in.gr, newsbomb.gr, politica.gr:
Τι ισχύει
Τον Οκτώβριο του 2024, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε διάφορες περιοχές της Βηρυτού, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι. Μερικές από τις επιθέσεις είχαν ως στόχο ισχυρά προπύργια της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα της Βηρυτού, προκαλώντας διακοπές στις πτήσεις. Το Διεθνές Αεροδρόμιο στη Βηρυτό δεν χτυπήθηκε άμεσα από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τα πρόσφατα χτυπήματα πλησίον της περιοχής του αεροδρομίου στη Βηρυτό:
Χρησιμοποιώντας το εργαλείο HIVE AI, μας λέει πως η υπό εξέταση φωτογραφία έχει 88,9% πιθανότητα να έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη.
Όσον αφορά το αεροσκάφος που μοιάζει με Boeing 777, φέρει στην ουρά το διακριτικό σήμα των αερογραμμών του Λιβάνου (Middle East Airlines). Σύμφωνα με τον λογαριασμό FL360aero η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI.
Αν συγκρίνουμε τη φωτογραφία του “αεροσκάφους” που προσγειώνεται στη Βηρυτό, με πραγματικές εικόνες αεροσκαφών Boeing 777, βλέπουμε πως υπάρχουν ασυνέχειες. Για παράδειγμα, ο ριναίος τροχός δεν φαίνεται να έχει θυρίδες που κλείνουν όταν ανασύρεται, το σήμα της MEA είναι κακοσχηματισμένο, διακρίνεται εξόγκωμα στη ράχη του αεροσκάφους, ενώ ο αριθμός των πίσω τροχών, που κανονικά είναι 6 διπλοί, φαίνεται να είναι λιγότερος.
Συμπέρασμα
Ενώ υπήρξαν εκρήξεις πλησίον, αλλά όχι εντός του αεροδρομίου της Βηρυτού, κατόπιν οπτικής και ψηφιακής εξέτασης της φωτογραφίας, προκύπτει πως δεν είναι αληθινή αλλά έχει δημιουργηθεί με εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης.