ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφία του 2022 για να δείξουν τον… Βορειοκορεάτη «αιχμάλωτο»
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στην αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μέσω Google, οι ημερομηνίες δεν αντιστοιχούν πάντα με την ημέρα μεταφόρτωσης της φωτογραφίας στο διαδίκτυο. Συχνά τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google εμφανίζουν πληροφορίες με βάση την πρώτη φορά που μια ιστοσελίδα ανιχνεύθηκε, στην προκειμένη περίπτωση στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ή την τελευταία φορά που έγινε ανίχνευση, αντί να αντικατοπτρίζουν τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις της σελίδας. Η υπό εξέταση φωτογραφία στις 27/12/2024.
Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε στο pronews.gr, στο προφίλ του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού, στο ρωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης Pravda (στα Ελληνικά, Αγγλικά και άλλες γλώσσες) και σε λογαριασμούς που σχετίζονται με το δίκτυο, όπως laralara_Z στο X και Νέος Θερσίτης στο Telegram. Ο ισχυρισμός που βασίζεται σε φωτογραφίες που δείχνουν αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μέσω Google και ξεκίνησε από λογαριασμούς στο εξωτερικό, όπως ο “Olga Bazova“.
Η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες για να υποστηρίξει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, με εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 10.000 έως 12.000 στρατιώτες. Ο πρώτος Βορειοκορεάτης στρατιώτης που αιχμαλωτίστηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας στις 26 Δεκεμβρίου 2024, υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας.
Η φωτογραφία που παραθέτουν ως “απόδειξη”, δείχνει όπως προαναφέραμε αντίστροφη αναζήτηση μέσω Google της εικόνας που δείχνει τον Βορειοκορεάτη αιχμάλωτο. Ένα από τα αποτελέσματα (κόκκινο πλαίσιο και υπογράμμιση) έχει ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2022, οπότε, σύμφωνα με τον εξεταζόμενο ισχυρισμό, δεν είναι πρόσφατη και δεν δείχνει αυτό που υποστηρίζει η ουκρανική πλευρά.
Ωστόσο, στην αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μέσω Google, οι ημερομηνίες δεν αντιστοιχούν πάντα με την ημέρα μεταφόρτωσης της φωτογραφίας στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, στην παρακάτω εικόνα από τη δικιά μας αντίστροφη αναζήτηση στην Google, με ημερομηνία λήψης 28/12/2024, μεταξύ των αποτελεσμάτων βλέπουμε ένα πριν 14 ημέρες, που οδηγεί σε άσχετο βίντεο.
Αυτή η ασυνέχεια συμβαίνει επειδή συχνά τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google εμφανίζουν πληροφορίες με βάση την πρώτη φορά που μια ιστοσελίδα ανιχνεύθηκε ή την τελευταία φορά που έγινε ανίχνευση, αντί να αντικατοπτρίζουν τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις της σελίδας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ασυνέπειες στις ημερομηνίες που σχετίζονται με το περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων που βρίσκονται μέσω της αναζήτησης εικόνων της Google. Στην περίπτωση της εξεταζόμενης εικόνας, προέρχεται από ένα subreddit (r/UkraineWarVideoReport), δηλαδή μιας επιμέρους κοινότητας ή θεματικής ενότητας μέσα στην πλατφόρμα του Reddit που δημιουργήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και έκτοτε έχει αρχειοθετηθεί επανειλημμένως στο WayBack Machine (2,253 φορές). Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 το UkraineWarReport έχει αρχειοθετηθεί 7 φορές (δείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ) και πουθενά δεν φαίνεται να έχει ανέβει η εικόνα του “Βορειοκορεάτη αιχμαλώτου). Αντίθετα, ανέβηκε στις 27/12/2024.
Συμπέρασμα
Στην αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μέσω Google, οι ημερομηνίες δεν αντιστοιχούν πάντα με την ημέρα μεταφόρτωσης της φωτογραφίας στο διαδίκτυο. Συχνά τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google εμφανίζουν πληροφορίες με βάση την πρώτη φορά που μια ιστοσελίδα ανιχνεύθηκε, στην προκειμένη περίπτωση στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ή την τελευταία φορά που έγινε ανίχνευση, αντί να αντικατοπτρίζουν τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις της σελίδας. Η υπό εξέταση φωτογραφία στις 27/12/2024.