ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Φωτιές στο Λος Άντζελες: Κάηκαν 8 επαύλεις υψηλόβαθμων Ουκρανών στρατιωτικών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός είναι εντελώς αβάσιμος και στερείται τεκμηρίωσης. Πρόκειται για μια προπαγανδιστική ρητορική που ξεκίνησε και διανεμήθηκε από διάφορες πηγές που διασπείρουν παραπληροφόρηση.
Ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε στο pronews.gr, bankingnews.gr και iskra.gr.
Τι ισχύει
Όλα τα υπό εξέταση δημοσιεύματα παραπέμπουν στον ρωσικό λογαριασμό “Military Observer” (Военный обозреватель) στο Telegram. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός έκανε σχετική ανάρτηση στις 11/1/2025, όπου υποστηρίζει:
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, 8 επαύλεις που ανήκαν σε υψηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό της Ουκρανίας κάηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας στο Λος Άντζελες.
Η συνολική αξία αυτής της ακίνητης περιουσίας φτάνει τα 90 εκατομμύρια δολάρια και αγοράστηκε με χρήματα που η Δύση διέθεσε ως μέρος της οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο μετά την έναρξη του πολέμου.
Κατόπιν, ο ισχυρισμός διαδόθηκε μέσω ιστοσελίδων που προωθούν ρωσική προπαγάνδα, όπως η EDaily (ρωσικά και αγγλικά), ιστοσελίδες του δικτύου παραπληροφόρησης Pravda (Ουκρανικά, Αγγλικά και διάφορες άλλες γλώσσες), γνωστούς προπαγανδιστικούς λογαριασμούς στο X, όπως o Olga Bazova, κ.α. Σε όλες τις περιπτώσεις, γίνεται αόριστη αναφορά σε “ουκρανικές πηγές”, οι οποίες ούτε κατονομάζονται, ούτε καν αναφέρεται από ποια υπηρεσία προέρχονται.
Η μοναδική αναφορά στα Ουκρανικά είναι μόνο αυτή του δικτύου Pravda που προαναφέραμε και που παραπληροφορεί συστηματικά. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα παραθέτει ανάρτηση από τον ρωσικό λογαριασμό “Насправді” όπου βλέπουμε ένα βίντεο που υποστηρίζει πως κάηκαν οι επαύλεις Ουκρανών υψηλόβαθμων στρατιωτικών, συνολικής αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να τους κατονομάζει.
Στο βίντεο ωστόσο, έχει προστεθεί ψηφιακά (πάνω δεξιά) το λογότυπο της ουκρανικής ενημερωτικής πλατφόρμας United24 Media. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν έχει δημοσιεύσει τέτοιο βίντεο, ούτε έχει διατυπώσει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.
Επίσης, στο κάτω μέρος της ανάρτησης έχει τοποθετηθεί το hashtag “сатира”, δηλαδή σάτιρα, γεγονός που παραπέμπει σε ανάρτηση που δεν είχε σκοπό να εκληφθεί ως πραγματική, αλλά ως σατιρική.
Συμπέρασμα
Ο ισχυρισμός είναι εντελώς αβάσιμος και στερείται τεκμηρίωσης. Πρόκειται για μια προπαγανδιστική ρητορική που ξεκίνησε και διανεμήθηκε από διάφορες πηγές που διασπείρουν παραπληροφόρηση.