ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ο Ίλον Μασκ αλλάζει για άλλη μια φορά τα δεδομένα της αγοράς κρυπτονομισμάτων, υποσχόμενος 5000 ευρώ σε κάθε άτομο που θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμά του.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρόκειται για διαφημίσεις που προωθούνται μέσω Facebook, παραπέμπουν σε ιστοσελίδες που επιχειρούν να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία και να πείσουν τα θύματά τους να “επενδύσουν” χρήματα, με παραπλανητικές υποσχέσεις για μεγάλα κέρδη.
Οι παρακάτω σελίδες στο Facebook (δείτε εδώ και εδώ), αποτελούν παραδείγματα λογαριασμών που “τρέχουν” χορηγούμενο περιεχόμενο, δηλαδή διαφημίσεις με δήθεν συνεντεύξεις διασήμων.
Οι ανωτέρω διαφημίσεις παραπέμπουν σε σελίδες “κλώνους” γνωστών ενημερωτικών σάιτ όπως το protothema.gr και newsit.gr. Ωστόσο, δεν έχουν καμία σχέση με αυτές.
Αυτές οι ιστοσελίδες, αν και εμφανισιακά μοιάζουν με γνήσιες, το URL τους είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο των πραγματικών σελίδων:
Μέσα σε αυτές τις ιστοσελίδες υπάρχουν παραπομπές σε επενδυτική πλατφόρμα (αναφέρεται ως Bitcoin Ai Diamox). Σε αυτό το σημείο, ο Ευάγγελος Μαρινάκης υποτίθεται ότι δηλώνει: “Δεν με καταλαβαίνεις; Δώστε μου 250 ευρώ και με την πλατφόρμα Bitcoin Ai Diamox θα βγάλω ένα εκατομμύριο σε 12 με 15 εβδομάδες!” Η δήλωση είναι πλαστή. Κατόπιν, μας ζητούν προσωπικά στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, email και αριθμό τηλεφώνου για να ολοκληρώσουμε την εγγραφή:
Στη συνέχεια καλούμαστε να απαντήσουμε σε κάποιες ερωτήσεις. Ανεξαρτήτως απαντήσεων, ενημερωνόμαστε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τις επενδύσεις με 250 ευρώ.
Στην ίδια σελίδα θα δούμε και ένα βίντεο με πρόσωπα που μιλούν στα Ελληνικά και εκφράζουν τον “ενθουσιασμό τους για τα κέρδη τους.
Οι επενδυτικές απάτες στα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα συχνό φαινόμενο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί. Ακολουθούν οδηγίες για την προφύλαξη:
- Εάν φαίνεται πολύ καλή προσφορά για να είναι αληθινή, πρόκειται για απάτη. Εξετάστε προσεκτικά τις υποσχέσεις για γρήγορα κέρδη ή εγγυημένες αποδόσεις.
- Ελέγξτε εάν ο οργανισμός ή το άτομο που προωθεί την επένδυση είναι αξιόπιστο. Ψάξτε για κριτικές ή σχόλια στο διαδίκτυο.
- Πολλές διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα προβάλλουν ψεύτικες μαρτυρίες ή διασημότητες για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.
- Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν ελέγχουν πάντα την αξιοπιστία αυτών των διαφημίσεων.
- Ακόμη και αν υποβάλλετε αναφορά για απάτη στην πλατφόρμα, ενδέχεται να σας απαντήσει πως η απατηλή ανάρτηση δεν παραβιάζει τους κανόνες της.
- Οι απατεώνες συχνά προσπαθούν να σας πιέσουν να επενδύσετε άμεσα. Μην παίρνετε βιαστικές αποφάσεις.
- Μη μοιράζεστε πληροφορίες όπως αριθμό τηλεφώνου, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών ή κωδικούς PIN.
- Αποφύγετε να κατεβάσετε εφαρμογές ή να συνδεθείτε σε άγνωστους ιστότοπους. Ακόμη και αν μια ιστοσελίδα φαίνεται γνήσια, ελέγξτε πάντα το URL. Για παράδειγμα, το γνήσιο URL της Εθνικής Τράπεζας είναι nbg.gr. Αν μπείτε σε κάποια ιστοσελίδα με διαφορετικό URL (τυχαίο παράδειγμα nbgbank.site/el), ακόμη και αν είναι ολόιδια με αυτή της Τράπεζας, μην την εμπιστευτείτε. Το ίδιο ισχύει και για ιστοσελίδες γνωστών ΜΜΕ και κρατικών υπηρεσιών.
- Ψάξτε για σημάδια απάτης, όπως κακή ποιότητα ιστοσελίδων (πχ, ορθογραφικά λάθη) και emails από ύποπτες διευθύνσεις που δεν φαίνονται επίσημες.
- Αν υποψιάζεστε απάτη, επικοινωνήστε με την αστυνομία ή αρμόδιες αρχές (π.χ. Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος).