ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Πακιστανός μουσουλμάνος παντρεύτηκε την κόρη του και την άφησε έγκυο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το βίντεο προέρχεται από λογαριασμό Ινδού χρήστη που “στήνει” ευφάνταστα βίντεο. Ο εικονιζόμενος άνδρας εμφανίζεται και σε άλλα βίντεο με τελείως διαφορετικά σενάρια. Τέλος, πολλοί οργανισμοί διασταύρωσης γεγονότων έχουν ερευνήσει και διαψεύσει τον ισχυρισμό.
Κυκλοφόρησε στα ΜΚΔ ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει έναν Πακιστανό που παντρεύτηκε και άφησε έγκυο την ίδια του την κόρη.

Τι ισχύει
Για να βρούμε τι ισχύει με το βίντεο, αποκόψαμε στιγμιότυπο οθόνης και κάναμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας. Το πρώτο αποτέλεσμα μας οδήγησε σε βίντεο στο TikTok όπου γίνεται λόγος για “Αστεία Πουντζάμπι βίντεο από τον Καναδά”. Αυτό παραπέμπει σε σατιρικό βίντεο. Πουντζάμπι είναι μια από τις γλώσσες που ομιλούνται σε περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας.

Κατόπιν ενδελεχέστερης αναζήτησης, η παλαιότερη και αρχική δημοσίευση του βίντεο που βρήκαμε είναι στο Facebook με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2025. Αναρτήθηκε από τον λογαριασμό Raj Thakur, που δηλώνει δημιουργός βίντεο. Στο πρόφιλ του φαίνεται να αναρτά ευφάνταστα περιεχόμενο.
Το ίδιο βίντεο είχε ανέβει και στον λογαριασμό του ίδιου χρήστη στο Instagram, αλλά στο ενδιάμεσο κατέβηκε. Ωστόσο, το βρήκαμε αρχειοθετημένο μέσω του οργανισμού διασταύρωσης γεγονότων Factly. Στην περιγραφή του βίντεο αναγράφεται πως είναι σκηνοθετημένο σενάριο και όχι βίντεο που απεικονίζει ένα πραγματικό γεγονός.

Ο ίδιος άνδρας εμφανίζεται και σε άλλα βίντεο με τελείως διαφορετικό σενάριο, όπως για παράδειγμα εδώ, όπου εμφανίζεται ως “μουσουλμάνος” που σκοπεύει να αλλάξει τη θρησκεία του για να γίνει ινδουιστής.
Άλλοι οργανισμοί διασταύρωσης ειδήσεων όπως ο Maldita, ο NewsChecker και άλλοι διερεύνησαν το βίντεο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λεγόμενα στο βίντεο δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά αποτελούν προϊόν φανταστικού σεναρίου.
Συμπέρασμα
Το βίντεο προέρχεται από λογαριασμό Ινδού χρήστη που “στήνει” ευφάνταστα βίντεο. Ο εικονιζόμενος άνδρας εμφανίζεται και σε άλλα βίντεο με τελείως διαφορετικά σενάρια. Τέλος, πολλοί οργανισμοί διασταύρωσης γεγονότων έχουν ερευνήσει και διαψεύσει τον ισχυρισμό.