ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η USAID πλήρωσε το περιοδικό Time 4 εκατομμύρια δολάρια για να ονομάσει τον Ζελένσκι «Πρόσωπο της Χρονιάς»
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός ότι η USAID πλήρωσε 4 εκατομμύρια δολάρια στο περιοδικό Time για να ανακηρύξει τον Ζελένσκι ως Πρόσωπο της Χρονιάς είναι ψευδής, και έχει καταρριφθεί πλήρως από πολλαπλές ανεξάρτητες πηγές, επίσημα κυβερνητικά αρχεία, και τα ίδια τα μέσα που εμπλέκονται στον ισχυρισμό.
Ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε στις ιστοσελίδες bankingnews.gr, katohika.gr, press-gr.com.
Ο ισχυρισμός ότι η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID) πλήρωσε το περιοδικό Time με το ποσό των 4 εκατομμυρίων δολαρίων για να ανακηρύξει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «Πρόσωπο της Χρονιάς», ξεκίνησε να διαδίδεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2025, μεταξύ άλλων μέσα από ρωσικά ΜΜΕ και το δίκτυο παραπληροφόρησης “Pravda/Portal Kombat”. Το συγκεκριμένο δίκτυο παραπληροφόρησης είναι ενεργό και στην Ελλάδα.
Η φήμη αυτή ξεκίνησε από ένα παραποιημένο βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα και το οποίο παρουσιαζόταν ψευδώς ως δημοσίευμα της εφημερίδας New York Post. Ωστόσο, η ίδια η New York Post διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή με το περιεχόμενο του βίντεο.

Από την πλευρά του, το περιοδικό Time δήλωσε ξεκάθαρα ότι η επιλογή του Ζελένσκι ως Πρόσωπο της Χρονιάς έγινε αποκλειστικά από τη συντακτική του ομάδα, χωρίς καμία εξωτερική επιρροή ή πληρωμή. Η απόφαση βασίστηκε στον ηγετικό του ρόλο κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, και καλύφθηκε εκτενώς από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Επιπλέον, μέσω της επίσημης βάσης δεδομένων των δαπανών της κυβέρνησης των ΗΠΑ (usaspending.gov), δεν εντοπίζεται καμία οικονομική συναλλαγή μεταξύ της USAID και του περιοδικού Time. Η USAID λειτουργεί υπό αυστηρό καθεστώς διαφάνειας και οι οικονομικές της δραστηριότητες είναι πλήρως προσβάσιμες στο κοινό, γεγονός που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε τέτοια συναλλαγή να περάσει απαρατήρητη.
Το Κέντρο Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης της Ουκρανίας επίσης διέψευσε την είδηση, χαρακτηρίζοντάς την ως μέρος οργανωμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης. Είναι αξιοσημείωτο ότι τέτοιου είδους ψευδείς ειδήσεις συχνά χρησιμοποιούνται για να αποδυναμώσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία και να πλήξουν την αξιοπιστία των διεθνών θεσμών και των ΜΜΕ.
Οργανισμοί όπως το Lead Stories, AFP Fact Check, CheckYourFact κ.α. έχουν καταρρίψει τον ισχυρισμό.
Συμπέρασμα
Ο ισχυρισμός ότι η USAID πλήρωσε 4 εκατομμύρια δολάρια στο περιοδικό Time για να ανακηρύξει τον Ζελένσκι ως Πρόσωπο της Χρονιάς είναι ψευδής, και έχει καταρριφθεί πλήρως από πολλαπλές ανεξάρτητες πηγές, επίσημα κυβερνητικά αρχεία, και τα ίδια τα μέσα που εμπλέκονται στον ισχυρισμό.