ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Θοδωρος Βασιλακοπουλος: δεν εκανα το εμβολιο γιατι δεν το χρειαζομαι δεν ειμαι στις ευαλωτες ομαδες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πηγή που να επιβεβαιώνει ότι ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε τη δήλωση «δεν έκανα το εμβόλιο γιατί δεν το χρειάζομαι, δεν είμαι στις ευάλωτες ομάδες». Αντιθέτως, οι δημόσιες τοποθετήσεις του υποστηρίζουν σταθερά τον εμβολιασμό για όλες τις ηλικίες και ομάδες. Ο ισχυρισμός φαίνεται να είναι προϊόν παραπληροφόρησης ή παραποίησης που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, πιθανώς λόγω της αμφιλεγόμενης εικόνας του σε ορισμένους κύκλους.
Μεγάλη διάδοση έχει στα ΜΚΔ η παρακάτω φωτογραφία με υποτιθέμενες δηλώσεις του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου για τα εμβόλια για την COVID-19.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, έχει εμφανιστεί πολλές φορές σε τηλεοπτικές εκπομπές και συνεντεύξεις, υποστηρίζοντας σταθερά τη σημασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, τόσο για ευάλωτες ομάδες όσο και για το γενικό πληθυσμό.
Σε συνέντευξη στο ΕΡΤNews (17/9/2024), τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού, ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες, και επεσήμανε ότι στην Ελλάδα έγιναν μόνο 260.000 εμβόλια κορωνοϊού, ενώ θα έπρεπε να είχαν γίνει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια.
Σε εκπομπή του OPEN TV (9/5/2024), δήλωσε ότι «κανείς δεν κινδυνεύει αν έχει κάνει το εμβόλιο AstraZeneca», καθησυχάζοντας για την ασφάλειά του.
Σε παλαιότερη συνέντευξη στο MEGA (7/9/2021), προέτρεψε τα παιδιά άνω των 12 ετών να εμβολιαστούν ανεπιφύλακτα και απέρριψε φόβους για μακροχρόνιες παρενέργειες.
Μέσω αναζήτησης με τη χρήση λέξεων-κλειδιών στην Google, δεν βρέθηκε καμία επαληθευμένη δήλωση του Βασιλακόπουλου που να υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν έκανε το εμβόλιο ή ότι δεν το χρειάζεται επειδή δεν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα.
Συμπέρασμα
Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πηγή που να επιβεβαιώνει ότι ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε τη δήλωση «δεν έκανα το εμβόλιο γιατί δεν το χρειάζομαι, δεν είμαι στις ευάλωτες ομάδες». Αντιθέτως, οι δημόσιες τοποθετήσεις του υποστηρίζουν σταθερά τον εμβολιασμό για όλες τις ηλικίες και ομάδες. Ο ισχυρισμός φαίνεται να είναι προϊόν παραπληροφόρησης ή παραποίησης που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, πιθανώς λόγω της αμφιλεγόμενης εικόνας του σε ορισμένους κύκλους.