Ρώσοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως από το 1982, έχουν απαθανατίσει «αντικείμενα» στην επιφάνεια του πλανήτη Αφροδίτη, που βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Είναι αλήθεια;
Το είδαμε στο pronews.gr πρόσφατα και στο makeleio.gr, iefimerida.gr κτλ παλιότερα, ενώ αρχική πηγή πιθανότητα είναι δημοσίευμα του Russia Today από το 2012.
Τι υπάρχει στην Αφροδίτη;
Η Αφροδίτη είναι το λαμπερότερο ουράνιο σώμα στο νυχτερινό ουρανό μετά στη Σελήνη. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια φτάνει τους 500 C και η ατμοσφαιρική πίεση είναι 92 φορές μεγαλύτερη απ ότι στη γη. Η ατμόσφαιρά της αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα και νέφη θειικού οξέως που κάνουν αδύνατη τη παρατήρηση της επιφάνειας από το διάστημα.
Η πρώτη αποστολή που έφτασε στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη ήταν η Venera 3, η οποία ωστόσο συνετρίβη κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα. Η Venera 4 ήταν η πρώτη αποστολή που μετέδωσε δεδομένα από άλλο πλανήτη στη γη, λίγα δευτερόλεπτα πριν συντριβεί. Η αποστολή Venera 9 ήταν αυτή που κατάφερε να μεταδώσει τις πρώτες ασπρόμαυρες εικόνες από την επιφάνεια της Αφροδίτης στις 22 Οκτωβρίου 1975. Το διαστημόπλοιο άντεξε στη τρομακτική πίεση και θερμοκρασία για μόλις 65 λεπτά.
Η αποστολή Venera 13 έστειλε πίσω τις πρώτες έγχρωμες εικόνες στις 1 Μαρτίου 1982. Οι λοιπές αποστολές εστίασαν σε ανάλυση του εδάφους και χαρτογράφηση της επιφάνειας από τροχιά με τη χρήση ραντάρ.
Πριν ακόμα οι πρώτες ρωσικές και αμερικανικές διαστημικές αποστολές ξεκινήσουν την εξερεύνηση αυτού του πλανήτη, ήταν πολλοί εκείνοι που περίμεναν ότι θα ανακαλυπτόταν ένας ζεστός και φιλόξενος κόσμος, συγκρίσιμος ακόμα και με αυτόν της Γης. Και όμως, με την ανάλυση της πληθώρας των αστρονομικών δεδομένων, που άρχισαν να συλλέγουν οι αστρονόμοι, μέσα από τα πυκνά πέπλα των νεφών που καλύπτουν την επιφάνεια της Αφροδίτης, άρχισε σιγά-σιγά να ξεπροβάλλει μια εικόνα εντελώς διαφορετική, που θα έφερνε στο μυαλό μας περισσότερο την κόλαση παρά τον παράδεισο.