Παραπληροφόρηση από ανεξάρτητο Κύπριο βουλευτή σχετικά με μικρού μήκους ταινία η οποία είχε προβληθεί σε παιδιά 12 ετών από την δασκάλα τους στην Ελλάδα. Ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ισχυρίστηκε (αν και έχει αφαιρέσει πλέον το ποστ από το προφίλ του), μεταξύ άλλων, πως στην επίμαχη ταινία 12χρονοι μαθητές επιδίδονται σε συνουσία.
Το ιστορικό
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιλογή μιας δασκάλας να προβάλει στους μαθητές της ταινία που περιέχει σκηνή στην οποία δύο μικρά αγόρια ανταλλάσσουν ένα φιλί. Στις 12 Μαΐου, η εκπαιδευτικός επέλεξε να προβάλει την ταινία «Αγόρια στο ντους» (shower boys) σε παιδιά τετάρτης δημοτικού. Η ταινία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και προτείνεται για ηλικίες από 11 έως 17 χρονών καθώς αποσκοπεί στην διαπαιδαγώγηση περί της ευρείας κοινωνικής έννοιας της αρρενωπότητας. Είναι μικρού μήκους, διαρκεί εννέα λεπτά, και περιλαμβάνει μια σκηνή κατά την οποία δύο 12χρονα αγόρια ανταλλάσσουν ένα φιλί.
Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις καθώς οι γονείς ενός παιδιού που βρισκόταν στην τάξη κινήθηκαν νομικά. Το παιδί μίλησε στους γονείς του για την ταινία που είδαν σε σχολική ώρα καθώς όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος της οικογένειας, το παιδί γύρισε από το σχολείο σε «άθλια ψυχολογική κατάσταση, άρρωστο και κάνοντας εμετούς».
Τι ισχύει.
Υπήρξαν καταγγελίες πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών και στην προκειμένη περίπτωση, ο βουλευτής κάνει λόγο για συνουσία 12χρονών στην οθόνη. Οι ισχυρισμοί δεν ισχύουν και η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο όπως μπορείτε να δείτε στο λινκ του trailer.
Βεβαίως, ο εν λόγω βουλευτής δεν σταματά μόνο στην παραπληροφόρηση περί του περιεχομένου του φιλμ, αλλά προχωρεί σε περαιτέρω σφάλματα: αυτή τη φορά περιπίπτει σε σφάλμα λογικής μορφής, κατά το οποίο προτάσσει το επιχείρημα/σφάλμα της λεγόμενης ολισθηρής πλαγιάς (slippery slope fallacy) – ήτοι, ότι ως λογικό επακόλουθο της προβολής της ταινίας, η εν λόγω καθηγήτρια θα συμμετέχει, θα καθοδηγεί και θα βάζει μαθητές της να επιδίδονται σε ερωτικές περιπτύξεις μέσα στην τάξη. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζει στην αλλοτρίωση της σεξουαλικής ταυτότητας και στην επιμόλυνση της ηθικής των παιδιών, χρησιμοποιώντας τις λέξεις “εκπούστευση” και “εκπουτάνευση”.
Εν ολίγοις, από τον εντελώς ψευδή ισχυρισμό, εξάγει μια ηθική κατρακύλα της κοινωνίας που καταλήγει ουσιαστικά σε επίγεια κόλαση μέσα από “σταλινοχιτλερικούς νόμους”. Οι συλλογισμοί αυτοί δεν έχουν λογική συνέχεια, ακόμα και αν ήταν αληθής ο αρχικός ισχυρισμός, πόσω μάλλον δε όταν είναι και ψευδής. Αν μια καθηγήτρια έκανε το σφάλμα να δείξει ταινία ερωτικού περιεχομένου σε 4η τάξη του Δημοτικού (που δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση), δεν συνάγεται το συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να συνουσιαζόταν με τα ίδια τα παιδιά, μέσα στην τάξη, ούτε πως θα άλλαζε ο σεξουαλικός τους προσανοτολισμός. Και πρέπει να τονιστεί πως η εν λόγω καθηγήτρια δεν έπραξε κάτι τέτοιο.
Αυτή η παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά και κυπριακά Μέσα είναι, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, απολύτως λανθασμένη και αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από την παρακολούθηση της ταινίας, αλλά και των σχετικών πηγών που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Το “Αγόρια στο Ντους” αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πώς δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να ‘γίνεις άνδρας’ και, σε τελική ανάλυση, πώς η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας Μικρού Μήκους για Παιδιά από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα τελεί υπό την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Συνεπώς, με βάση τα ανωτέρω, γίνεται απόλυτα σαφές, πως η ταινία «Αγόρια στο ντους», δεν δείχνει δυο εφήβους να προβαίνουν σε συνουσία.
Πηγές