Σύμφωνα με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) Κλάους Σβαμπ, είπε «Το 2030 όλοι θα φοράμε μια στολή δεν χρειαζόμαστε περίσσια ρούχα». Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.
Παράδειγμα ανάρτησης:
Σε διάφορες ιστοσελίδες, κυκλοφόρησε παρόμοιος ισχυρισμός με τίτλο “Δυστοπία: Μέχρι το 2030 δεν θα τρώμε κρέας και θα επιτρέπεται να αγοράζουμε μόνο 3 ρούχα το χρόνο”. Το είδαμε στο bankingnews.gr, ksipnistere.com, pressing.gr, primenews.press.
Τι ισχύει
Αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Expose News, στις 18/6/2023. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που ιδρύθηκε το 2020 και σύμφωνα με το Media Bias/Fact Check, δημοσιεύει θεωρίες συνωμοσίας και ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς. Το άρθρο τους υποστηρίζει πως σύμφωνα με έκθεση που τιτλοφορείται ‘The Future of Urban Consumption in a 1.5°C World’, που συντάχθηκε από τους οργανισμούς C40, Arup και το Πανεπιστήμιο του Leeds, οι άνθρωποι δεν θα επιτρέπεται να τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα και θα περιοριστούν σε τρία νέα ρούχα ανά έτος. Δεν γίνεται καμία αναφορά στο WEF ή τον Κλάους Σβαμπ. Η έκθεση δεν υποχρεώνει κανένα κράτος ή οργανισμό να υιοθετήσει αυτά τα μέτρα και δεν εκπονήθηκε από φορέα που χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές ή αποφάσεις. Μπορείτε να δείτε την έκθεση εδώ.
Κατόπιν, άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 3/7/2023, στην ιστοσελίδα thepeoplesvoice.tv, που ασχολείται με θέματα που παραπληροφορούν, πρόσθεσε αυθαίρετα το WEF στον ισχυρισμό. Πρόκειται για μια “μετεξέλιξη” (ίδιοι συντελεστές) του News Punch και του YourNewsWire, ιστοσελίδων που δημοσιεύουν αποκλειστικά ψευδείς ειδήσεις.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Media Bias/Fact Check, το The Peoples Voice χαρακτηρίζεται από:
Εξαιρετική προκατάληψη (ακροδεξιό περιεχόμενο), συνεπής προώθηση προπαγάνδας/θεωριών συνωμοσίας, δεν παραθέτει αξιόπιστες πηγές, έχει πλήρη έλλειψη διαφάνειας και δημοσιεύει ψευδείς ειδήσεις, με σκοπό το κέρδος ή την άσκηση επιρροής
Συνεπώς, οι αρχικές πηγές του ισχυρισμού, είναι εντελώς αναξιόπιστες.
Η επίμαχη έκθεση, που δεν είναι επίσημο έγγραφο κάποιου διεθνούς οργανισμού με δυνατότητα χάραξης κατευθυντήριων γραμμών, δεν προτείνει την υιοθέτηση στολών. Προτείνει, με το σκεπτικό της μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση, τη μείωση -μεταξύ άλλων- της αγοράς καινούργιων ρούχων που κάθε άτομο αγοράζει ετησίως.
Όπως μπορούμε να δούμε από τους συντελεστές της έκθεσης στον παρακάτω πίνακα, κάνεις δεν σχετίζεται με το WEF, ή τον Κλάους Σβαμπ:
Συμπέρασμα
Η έκθεση που θέτει ως στόχο την αγορά συγκεκριμένου αριθμού ρούχων το 2030 και τον μηδενισμό της κατανάλωσης κρέατος, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια έρευνα για τη μείωση της υπερθέρμανσης. Δεν προτείνει τρόπους επιβολής, όπως επιπλέον φόρους, νομικά μέτρα κτλ. Δεν συντάχθηκε και δεν σχετίζεται με το WEF. Ο Κλάους Σβαμπ ουδέποτε είπε «Το 2030 όλοι θα φοράμε μια στολή δεν χρειαζόμαστε περίσσια ρούχα».