ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ο Μπιλ Γκέιτς έχει αναφερθεί στα Αρχαία Ελληνικά και το συντακτικό ως τρόποι σκέψης και χρηστικά για τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρόκειται για έναν αστικό μύθο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2003 και έκτοτε έχει εξελιχθεί και έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο διαδίκτυο για τις φερόμενες δηλώσεις του Μπιλ Γκέιτς και του Τζον Σκάλι περί της δήθεν ανωτερότητας της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.
Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε στο προφίλ του Κυριάκου Βελόπουλου στο Χ (πρώην Twitter) και πλαισιώνεται με βίντεο που δείχνει το Σαράντο Καργάκο να μιλάει και να κατακρίνει την απλοποίηση της ελληνικής γλώσσας, ενώ επικαλείται τον Μπιλ Γκέιτς για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του.
Σε σχετικό λήμμα της Wikipedia με τίτλο Hellenic Quest, διαβάζουμε για την ύπαρξη του αστικού θρύλου που υποστηρίζει πως οι μηχανικοί υπολογιστών χρησιμοποιούν ή θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα Αρχαία Ελληνικά ως γλώσσα προγραμματισμού.
Το 2004, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, έχει αναφέρει:
Η Apple παρουσίασε ένα πρόγραμμα το Hellenic Quest το οποίο είναι πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμαθήσεως της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας. Ο πρόεδρός της Τζον Σκάλι είπε σχετικά: “Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμαθήσεως της Ελληνικής επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν΄ αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούργιες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ΄ όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει”. Επιστροφή του πολιτισμού στο Ελληνικό πνεύμα;
Ο ισχυρισμός αναπαράχθηκε από την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον (τέλη 2003) και από τον τότε (2008) υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ υψηλής τεχνολογίας δέχονται ως ‘νοηματική γλώσσα’ μόνον την Ελληνική.
Τα επόμενα χρόνια ο μύθος εξελίχθηκε και απέκτησε μεγάλη απήχηση.
Η Βάσω Κιντή, τότε επίκουρη καθηγήτριας της Φιλοσοφικής, είχε γράψει στα Νέα της 1.2.2008:
Πράγματι ενημερώθηκα και είδα ότι οι ιδεοληψίες αυτές περιέχονται σε κατασκευασμένο κείμενο- απάτη που διακινείται στο Διαδίκτυο αναπαραγόμενο σε εθνικιστικά blogs, όπως αυτό της νεολαίας του ΛΑΟΣ. Δεν έδωσα συνέχεια στο γεγονός, παρά το ότι αναρωτήθηκα τι μπορεί να διδάσκονται οι μαθητές στα ελληνικά σχολεία. Όμως, αποφάσισα να γράψω αυτό το σημείωμα, όταν την Κυριακή 27/01/2008 άκουσα τον υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη να επαναλαμβάνει τις ίδιες εθνικιστικές ασυναρτησίες ενώπιον του νυν και της πρώην προέδρου της Βουλής, πανεπιστημιακών, καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης και μαθητών στον τελικό των αγώνων επιχειρηματολογίας που έγιναν στην Παλαιά Βουλή.
Μέσω εκτενούς αναζήτησης στο διαδίκτυο δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε καμία ομιλία ή δήλωση του Μπιλ Γκέιτς για την ελληνική γλώσσα. Ομοίως, δεν υπάρχει καμία αναφορά στον ισχυρισμό πως ο πρώην CEO της Apple Τζον Σκάλι, έχει αναφερθεί στην Αρχαία Ελληνική ως πρόγραμμα προώθησης και εκμάθησής της.
Συμπέρασμα
Πρόκειται για έναν αστικό μύθο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2003 και έκτοτε έχει εξελιχθεί και έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο διαδίκτυο για τις φερόμενες δηλώσεις του Μπιλ Γκέιτς και του Τζον Σκάλι περί της δήθεν ανωτερότητας της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.