ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Πέθανε ο Νοάμ Τσόμσκι.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός διαψεύστηκε από τη σύζυγο του Τσόμσκι. Οι ιστοσελίδας που προέβαλαν τον ισχυρισμό προχώρησαν σε αφαίρεση, ή τροποποίηση των άρθρων τους.
Μεγάλη διάδοση σε ΜΜΕ της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα γνώρισε ο ισχυρισμός πως ο Νοαμ Τσόμσκι απεβίωσε. Παραδείγματα του ισχυρισμού σε ΜΜΕ:
Ένας από τους πρώτους που διέδωσαν τον ισχυρισμό, ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στο New Statesman. Το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη ανέφερε:
Ο Νόαμ Τσόμσκι που ήξερα
Ο Αμερικανός διανοούμενος, που πέθανε σε ηλικία 95 ετών, είχε αποκαλύψει τις κρυφές διεργασίες της εξουσίας.
Το συγκεκριμένο άρθρο “κατέβηκε” λίγο αργότερα από τη σελίδα, δίχως να δοθεί κάποια εξήγηση.
Λίγη ώρα αργότερα, ο εκδότης της ιστοσελίδας έκανε ανάρτηση στο X, όπου “αναλαμβάνει” την ευθύνη για την λανθασμένη “είδηση” και τον επικήδειο του άρθρου που υπέγραφε ο Γιάνης Βαρουφάκης:
Η “είδηση” του θανάτου του Τσόμσκι δεν είχε εν τω μεταξύ εμφανιστεί σε κάποιο μεγάλο και αξιόπιστο διεθνές ΜΜΕ. Εκτός από το New Statesman, είχε μεταδοθεί από την ιστοσελίδα Jacobin, η οποία τροποποίησε την αρχική ανάρτηση. Στην καινούργια ανάρτηση προστέθηκε η λέξη “has”, πριν το “embodied” (έχει ενσαρκώσει), που παραπέμπει στο γεγονός πως ο Τσόμσκι είναι ζωντανός, σε σχέση με το σκέτο “embodied”, που ερμηνεύεται ως “ενσάρκωνε” και παραπέμπει στο πως έχει πεθάνει.
Λίγο αργότερα, η βραζιλιάνικη έκδοση του Jacobin παραδέχτηκε το λάθος και ζήτησε συγνώμη:
Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επαφές τη με σύζυγο του Νόαμ Τσόμσκι, Βαλέρια, όπως για παράδειγμα του δημοσιογράφου Chris Looft του ABC, η οποία διέψευσε τους ισχυρισμούς.
Παρόμοια διάψευση έκανε και στο Associated Press.
Συμπέρασμα
Ο ισχυρισμός διαψεύστηκε από τη σύζυγο του Τσόμσκι. Οι ιστοσελίδας που προέβαλαν τον ισχυρισμό προχώρησαν σε αφαίρεση, ή τροποποίηση των άρθρων τους.