Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως με την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού, παρατηρείται μια έκρηξη ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, οι οποίες σκοπό έχουν να παραπληροφορήσουν το ευρύ κοινό. Το φαινόμενο της παραπληροφόρησης έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και τη μετανάστευση. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται διάφοροι μύθοι και αντιεπιστημονικές απόψεις, οι οποίες κυκλοφορούν ευρέως και γίνονται συχνά viral, επηρεάζοντας αρνητικά την κοινή γνώμη.
Το Greece Fact Check συνεργάζεται με το Fact-Check Cyprus σε δράσεις media literacy.
Η ομάδα Fact Check Cyprus υπάρχει από το 2020 και αποτελείται από εθελοντές με πολύχρονη γνώση σε ποικίλα πεδία (για παράδειγμα Βιολογία, Επιστήμη Τροφίμων, Ψυχολογία, Γλωσσολογία), οι οποίοι εθελοντικά διαψεύδουν ανακριβείς ή ψευδείς αναρτήσεις στον κυπριακό και γενικότερα ελληνόφωνο κυβερνοχώρο. Η ομάδα επέδειξε έντονη δραστηριότητα κατά την περίοδο του κορονοϊού με αποδόμηση διαφόρων μύθων που κυκλοφορούσαν σχετικά με το θέμα, αλλά παράλληλα ασχολείται και με άλλες θεματικές. Εκτός από την ομάδα Fact Check Cyprus, το Κέντρο αποτελείται από ακαδημαϊκούς και ερευνητές, αλλά και από Fact Checkers οι οποίοι ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με την αποδόμηση ψευδών ειδήσεων και μύθων που κυκλοφορούν για διάφορα θέματα.
Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) έχει ως αποστολή την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη νεολαία. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΝΕΚ έχει εκπονήσει μια σειρά από σύντομα βίντεο για την κατανόηση της παραπληροφόρησης.