ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η Αλγερινή μποξέρ Ιμάν Χελίφ είναι τρανς ή τραβεστί.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο να υποστηρίζει τον ισχυρισμό πως η Ιμαν Χαλίφ είναι τρανς, τραβεστί ή ότι υπήρξε ποτέ άνδρας. Η ΔΟΕ (IOC) αναφέρει κατηγορηματικά πως είναι γυναίκα.
Πολλές δημοσιεύσεις και αναρτήσεις στα ΜΚΔ υποστηρίζουν πως η Ιμάν Χελίφ είναι τρανς ή τραβεστί, ή σύμφωνα με τον Κυριάκο Βελόπουλο, δεν είναι γυναίκα.
Τι γνωρίζουμε
Η Αλγερινή πυγμάχος Ιμαν Χαλίφ αγωνίστηκε εναντίον της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η Ιταλίδα πυγμάχος εγκατέλειψε τον αγώνα μετά από 46 δευτερόλεπτα, υποστηρίζοντας πως το έκανε λόγω των πολύ δυνατόν χτυπημάτων της Αλγερινής. H Χαλίφ είχε αποκλειστεί από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023 που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας (IBA), αφού απέτυχε σε τεστ καταλληλότητας φύλου καθώς φέρεται να εντοπίστηκαν στον οργανισμό της υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης. Η IBA που εδρεύει στη Ρωσία, δεν είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC).
Η Χαλίφ είναι αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκυο, φτάνοντας στους προημιτελικούς.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι η Χελίφ πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ ανέφερε ότι η Χελίφ και άλλες αθλήτριες συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και έχουν δηλωθεί ως γυναίκες στα διαβατήριά τους και σε επίσημα έγγραφα. Επεσήμανε πως η Χελίφ ήταν θύμα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA.
Η IOC αναφέρει επίσης πως σύμφωνα με τα πρακτικά της IBA που είναι διαθέσιμα στον ιστότοπό τους, η απόφαση αυτή ελήφθη αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBA. Το συμβούλιο της IBA την επικύρωσε μόνο εκ των υστέρων και μόνο στη συνέχεια ζήτησε να καθιερωθεί και να αντικατοπτρίζεται στους κανονισμούς IBA, μια διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι η IBA θα πρέπει να «καθιερώσει μια σαφή διαδικασία σχετικά με τις δοκιμές φύλου».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της IOC Μαρκ Άνταμς δήλωσε σχετικά:
Η Αλγερινή πυγμάχος γεννήθηκε γυναίκα, εγγράφηκε γυναίκα, έζησε τη ζωή της ως γυναίκα, αγωνίστηκε στη πυγμαχία ως γυναίκα και έχει γυναικείο διαβατήριο.
Για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της IOC απαιτούν από τις τρανς γυναίκες να έχουν ολοκληρώσει τη μετάβασή τους πριν από την ηλικία των 12 ετών για να είναι επιλέξιμες να αγωνιστούν στην κατηγορία των γυναικών. Αυτός ο κανόνας έχει σκοπό να αποτρέψει τυχόν αντιληπτά αθέμιτα πλεονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν από την ανδρική εφηβεία. Επιπλέον, τουλάχιστον 10 ολυμπιακά αθλήματα έχουν περιορίσει τη συμμετοχή τρανς αθλητών. Αυτά περιλαμβάνουν αθλήματα όπως ο στίβος, η ποδηλασία, η κολύμβηση, το ράγκμπι, η κωπηλασία και η πυγμαχία.
Τι είναι η επαλήθευση φύλου στα αθλήματα
Η επαλήθευση φύλου στον αθλητισμό είναι η διαδικασία καθορισμού της επιλεξιμότητας ενός αθλητή να αγωνιστεί σε μια κατηγορία με βάση το φύλο, εστιάζοντας συνήθως σε γυναίκες αθλήτριες. Αυτή η διαδικασία στοχεύει στη διασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού, επιβεβαιώνοντας ότι οι αθλητές πληρούν τα κριτήρια για την καθορισμένη κατηγορία φύλου τους.
Η επαλήθευση του φύλου ξεκίνησε το πρώτο μισό του 20ου αιώνα με φυσικές εξετάσεις. Κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ο έλεγχος χρωμοσωμάτων έγινε η τυπική μέθοδος, με δοκιμές όπως η δοκιμή σώματος Barr, η οποία ελέγχει την παρουσία χρωμοσωμάτων XX σε αθλήτριες. Αυτή η μέθοδος αντιμετωπίσε επικρίσεις επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τις παραλλαγές των ίντερσεξ ατόμων, με αποτέλεσμα τελικά να κριθεί ανεπαρκής. Από το 2000 και μετά, η εστίαση μετατοπίστηκε στη μέτρηση των επιπέδων τεστοστερόνης, καθώς τα υψηλά επίπεδα πιστεύεται ότι παρέχουν αθλητικά πλεονεκτήματα. Οργανισμοί όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Διεθνής Ένωση Αθλητικών Ομοσπονδιών (IAAF) εφάρμοσαν πολιτικές που θέτουν όρια τεστοστερόνης για τις αθλήτριες.
Η διαμάχη γύρω από αθλητές όπως ο Caster Semenya έφερε σημαντική προσοχή στις ηθικές και επιστημονικές πολυπλοκότητες της επαλήθευσης του φύλου. Η υπόθεση της Semenya ανέδειξε τις προκλήσεις της εξισορρόπησης του θεμιτού ανταγωνισμού με τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων των αθλητών.
Ακολουθούν φωτογραφίες από την παιδική ηλικία της Ιμαν Χαλίφ. Η τρίτη προέρχεται από το λογαριασμό της στο Facebook:
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως ο επανακαθορισμος φύλου είναι παράνομος στην Αλγερία. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας την αναφέρει ως γυναίκα και καταδικάσε την παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί και κάνει λόγο για ανήθικη συμπεριφορά από ορισμένα ΜΜΕ.
Ο ισχυρισμός έχει εξεταστεί και από τον οργανισμό ελέγχου γεγονότων Maldita.
Συμπέρασμα
Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο να υποστηρίζει τον ισχυρισμό πως η Ιμαν Χαλίφ είναι τρανς, τραβεστί ή ότι υπήρξε ποτέ άνδρας. Η ΔΟΕ (IOC) αναφέρει κατηγορηματικά πως είναι γυναίκα.