Ισχυρισμός: Η φωτογραφία απεικονίζει τον κάμπο της Θεσσαλίας να έχει “πνιγεί” από φωτοβολταϊκά συστήματα.
Συμπέρασμα: Η συγκεκριμένη φωτογραφία, αλλά και παρόμοιες εντοπίστηκες σε παλαιότερες δημοσιεύσεις πολλαπλών οργανισμών και απεικονίζουν το ηλιακό πάρκο της πολιτείας Rajasthan της Ινδίας, το οποίο αποτελεί μέρος της προσπάθειας της χώρας να εξοικονομήσει ενέργεια μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μονάδων.
Τι ισχύει
Τον γύρω του διαδικτύου κάνει ένας ισχυρισμός, ο οποίος συνοδεύεται από μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται ο κάμπος της Θεσσαλίας να έχει “πνιγεί” από τα φωτοβολταϊκά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί. Ο ισχυρισμός και η φωτογραφία εθεάθησαν σε πολλαπλές πλατφόρμες και λογαριασμούς.
Στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε την αλήθεια πίσω από τον συγκεκριμένο ισχυρισμό και να εντοπίσουμε την προέλευση της παρούσας φωτογραφίας χρησιμοποιήσαμε τη λειτουργία της αντίστροφης αναζήτησης της Google. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης μας οδήγησαν σε ιστοσελίδες στις οποίες εντοπίστηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία. Αρχικά, η εν λόγω φωτογραφία εντοπίστηκε σε μια δημοσίευση, η οποία έγινε πριν από δύο χρόνια σχεδόν και αναφέρετε στο πλάνο της Ινδίας για την αξιοποίηση “Πράσινης Ενέργειας”. Στη φωτογραφία απεικονίζεται το ηλιακό πάρκο της πολιτείας Rajasthan, η οποία βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας.
Περισσότερες παρόμοιες φωτογραφίες εντοπίστηκαν και σε δημοσιεύσεις γνωστών ιστοσελίδων, οι οποίοι αναφέρονται και αυτοί στο πλάνο της Ινδίας για αξιοποίηση “Πράσινης Ενέργειας” μέσω τις πώλησης και εγκατάστασης πολλών φωτοβολταϊκών μονάδων, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας.
Συμπέρασμα
Η φωτογραφία δεν απεικονίζει τον κάμπο της Θεσσαλίας να έχει “πνιγεί” από φωτοβολταϊκά συστήματα. Η συγκεκριμένη φωτογραφία, αλλά και παρόμοιες εντοπίστηκες σε παλαιότερες δημοσιεύσεις πολλαπλών ιστοσελίδων και απεικονίζουν το ηλιακό πάρκο της πολιτείας Rajasthan της Ινδίας, το οποίο αποτελεί μέρος της προσπάθειας της χώρας να εξοικονομήσει ενέργεια μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μονάδων.