Ισχυρισμός: Αρχαία ελληνικά ψηφιδωτά που χρονολογούνται στον 2ο αιώνα π.χ. ανακαλύφθηκαν στη Ζεύγμα της Τουρκίας.
Συμπέρασμα: Η φωτογραφία αποτελεί προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης και τα σύγχρονα αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν από ανασκαφές στην περιοχή δεν υποστηρίζουν την ύπαρξη των συγκεκριμένων ψηφιδωτών.
Τι ισχύει
Τον γύρω του διαδικτύου κάνει ένας ισχυρισμός, ο οποίος συνοδεύεται από μια φωτογραφία όπου απεικονίζονται αρχαιολογικές κατασκευές και η ανακάλυψη ενός αρχαίου ελληνικού ψηφιδωτού του 2ου αιώνα π.Χ. στη Ζεύγμα της Τουρκίας. Ο ισχυρισμός και η φωτογραφία κυκλοφόρησαν τόσο σε ξενόγλωσσες ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα όσο και σε ελληνικά ΜΚΔ.
Η Ζεύγμα ήταν αρχαία ελληνιστική πόλη στη σημερινή νοτιοανατολική Τουρκία που ιδρύθηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.
Κοιτάζοντας προσεκτικά και μεγεθύνοντας μέρος της φωτογραφίας μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιες ατέλειες. Το πρόσωπο και το αντικείμενο που κρατά ο “αρχαιολόγος” είναι ατελή. Στα ψηφιδωτά, βλέπουμε ατέλειες στα χέρια και στα πρόσωπα.
Στη συνέχεια αξιοποιήσαμε προγράμματα εντοπισμού περιεχομένου που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη, όπως το TrueMedia.org και το Hive και τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η παρούσα φωτογραφία αποτελεί προϊόν που έγινε με τη χρήση AI.
Στη συνέχεια προκειμένου να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις ανασκαφές και τα Αρχαιοελληνικά ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή κάναμε αναζήτηση στο Google της φράσης “Ancient Greek presence in Zeugma Turkey” και τα αποτελέσματα μας οδήγησες στις σελίδες επίσημων οργανισμών, οι οποίοι αναφέρουν αναλυτικά την έρευνα που πραγματοποιείται και τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν. Τα ψηφιδωτά που απεικονίζονται στη συγκεκριμένη φωτογραφία δεν αναφέρονται σε κανέναν από τους οργανισμούς αυτούς αλλά ούτε και στις δημοσιευμένες έρευνες.
Συμπέρασμα
Η φωτογραφία αποτελεί προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης και τα σύγχρονα αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν από ανασκαφές στην περιοχή δεν υποστηρίζουν την ύπαρξη των συγκεκριμένων ψηφιδωτών.