Εάν προσπαθήσετε να πείσετε έναν αντιεμβολιαστή φίλο σας ότι έχει άδικο που δεν εμβολιάζει τα παιδιά του, χρησιμοποιώντας επιστημονικά επιχειρήματα, σίγουρα θα απογοητευτείτε. H επιστήμη όμως δεν το βάζει κάτω και τουλάχιστον μια έρευνα υποστηρίζει πως βρήκε τη λύση.
Οι αιτίες αυτής της εμμονής σε θεωρίες όπως ο αντιεμβολιασμός, εξηγούνται μέσω του backfire effect, δηλαδή του ενδεχόμενου να οδηγηθεί κάποιος σε μεγαλύτερη εμμονή στα (λανθασμένα) πιστεύω του όταν επιχειρήσουμε να τα αντικρούσουμε με δεδομένα και απτές αποδείξεις, και τη γνωσιακή παραφωνία, δηλαδή την εμμονή να επιμένουμε τη «λογική μας» για να εντυπωσιάσουμε τους γύρω μας, να διατηρήσουμε την «ηθική μας οντότητα» και να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας.
Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει ένας τρόπος για να πειστούν οι αντιεμβολιαστές πιο εύκολα για τα λάθη τους. Και αυτός ο τρόπος, δεν περιλαμβάνει τη παράθεση επιστημονικών ερευνών και αποδείξεων.
Η μελέτη πήρε τρεις ομάδες αντιεμβολιαστών και δοκίμασε τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια προσπάθεια να τους αλλάξει την αρνητική άποψη για τα εμβόλια:
Στη πρώτη ομάδα δόθηκαν στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ·
Στη δεύτερη ομάδα δόθηκαν εντελώς άσχετα στοιχεία, σχετικά με το τάισμα πουλιών.
Και στη τρίτη ομάδα, παρουσιάστηκαν φωτογραφίες ασθενών από αρρώστιες που προλαμβάνονται από τα εμβόλια και η μαρτυρία μιας μητέρας της οποίας ο 10 μηνών γιος, παραλίγο να πεθάνει από ιλαρά.
Η δεύτερη ομάδα αποτέλεσε το control group της μελέτης, αλλά παραδόξως, η ανάγνωση πληροφοριών για το τάισμα πουλιών, είχε τον ίδιο μηδενικό αντίκτυπο όπως η ανάγνωση των στοιχείων του CDC.
Η τρίτη ομάδα που είδε άσχημες εικόνες ασθενών με ιλαρά και ευλογιά, σημείωσε σημαντική θετική αλλαγή στάσης για τα εμβόλια. Δείχνοντας με πρακτικό τρόπο για ποιους λόγους τα εμβόλια είναι αναγκαία, αντί της αντιπαράθεσης ακόμη και με αξιόπιστα στοιχεία, βρέθηκε να έχει θετικό αντίκτυπο στις αντιλήψεις των ατόμων της ομάδας.
Επομένως την επόμενη φορά που θα βρεθείτε απέναντι από έναν αντιεμβολιαστή φίλο σας, μην μπείτε στο κόπο να του παραθέσετε τον τεράστιο όγκο δεδομένων για την ασφάλεια των εμβολίων. Απλά θυμίστε του με εικόνες και παραδείγματα πως ήταν ο κόσμος πριν τη μαζική εφαρμογή των εμβολιασμών.