Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να δείτε συνοπτικά και ενδεικτικά παραδείγματα από τις πιο πρόσφατες δράσεις και συμμετοχές μας σε δράσεις καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και εγγραματισμού στα ΜΜΕ.
29/11/2024: Εργαστήριο καταπολέμησης της παραπληροφόρησης στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Παρουσίαση των μηχανισμών της παραπληροφόρησης και των επιπτώσεις
της στη δημόσια αντίληψη και την εμπιστοσύνη. Βασικές στρατηγικές, εργαλεία και μέθοδοι για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.
18/10/2024: Ημερίδα ενημέρωσης δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ με θέμα “Η παραπληροφόρηση στην Κύπρο”. Έκταση της παραπληροφόρησης και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κοινά αφηγήματα, πρωτοβουλίες και συνεργασίες.
17/10/2024: Workshop σε υπουργείο Εξωτερικών. Παρουσίαση χαρακτηριστικών περιπτώσεων εκστρατειών παραπληροφόρησης και ανάλυση των τακτικών και των στρατηγικών που ακολουθούνται. Εκπαίδευση σε μεθοδολογία fact-checking. Η θεματολογία κάλυψε παραπληροφόρηση από κρατικές οντότητες, προσπάθειες επηρρεασμού της κοινής γνώμης και των εκλογών, εμπόλεμες κρίσεις, μεταναστευτικό, παραποίηση εικόνων/βίντεο, δημόσια υγεία, τεχνητή νοημοσύνη και εργαλεία ανάλυσης.
7 Σεπτεμβρίου 2024: Εκπαίδευση μελών της ΜΚΟ Vox Rationis σε θέματα και μεθοδολογία fact-checking στο Ταλίν της Εσθονίας. Εκστρατείες παραπληροφόρησης, τεχνητή νοημοσύνη, ρωσική παραπληροφόρηση, ψηφιακά εργαλεία, εκπαίδευση σε παραδείγματα παραπληροφόρησης.
19/8 και 26/8/2024: Online παρουσιάσεις και εκπαιδεύσεις μελών της εσθονικής ΜΚΟ Vox Rationis σε θέματα παραπληροφόρησης. Διανομή εκπαιδευτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς εγχειριδίου για την αντιμετώπισή της.
Ιούλιος/Αύγουστος 2024: Συγγραφή, παραγωγή και διαμοιρασμός βιβλίου σε φυσική και ψηφιακή μορφή (A Fact-Checker’s Guide to the Infoverse). Το βιβλίο εξετάζει την ιστορία του fact-checking, περιγράφει την εξέλιξη της επαλήθευσης γεγονότων και εισάγει τους αναγνώστες στους διαφορετικούς τύπους ψευδούς πληροφόρησης. Μελετώνται χαρακτηριστικές περιπτώσεις και δεδομένα που αναλύουν τη διάδοση παραπληροφόρησης, ενώ εξετάζονται ο ρόλος των συναισθημάτων, της τεχνητής νοημοσύνης (όπως τα deepfakes) και ο σκοπός πίσω από αυτές τις εκστρατείες. Εξερευνώνται οι επιπτώσεις των αλγορίθμων, των echo chambers, της διαστρέβλωσης ή της έλλειψης περιεχομένου και οι τεχνικές διασποράς της ψευδούς πληροφορίας. Τέλος, το βιβλίο παρουσιάζει εργαλεία και πρακτικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, εξοπλίζοντας τον αναγνώστη με απαραίτητες δεξιότητες.
9 Απριλίου 2024: Στα πλαίσια των δράσεων του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (MedDMO), η Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και το Fact-Check Cyprus, σε συνεργασία με το Greece Fact Check, πραγματοποίησαν σεμινάριο σε 15 προπτυχιακούς φοιτητές από Κύπρο και Ελλάδα στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου.
11 και 12 Μαρτίου 2024: Εξακριβωμένες Πληροφορίες Εναντίον της Παραπληροφόρησης: Η περίπτωση της Ουκρανίας. News Literacy Center, Greece Fact Check, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα.
14/2/2024: Δυο σεμινάρια, στο Γυμνάσιο Πολεμίου και την ΤΕΣΕΚ Πάφου. Μιλήσαμε για το πρόβλημα της παραπληροφόρησης, τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισης και διεξήγαμε συζήτηση με τους παραβρισκόμενους για την κατάσταση στην Κύπρο και την Ελλάδα. Σε συνεργασία με το Fact-Check Cyprus/ Social Computing Research Center – SCRC
30/11/2023: Παρουσίαση στη διημερίδα «Παραπληροφόρηση και Θρησκεία». International Peace Journalism Laboratory, Τμήματος Δημοσιογραφίας ΑΠΘμ Αντιπροσωπεία για την Ελλάδα και την Κύπρο του ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung Greece and Cyprus, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.
16/11/2023: Το Greece Fact Check συνέδραμε τη δημιουργία του Κέντρου κατά της Παραπληροφόρησης Fact-Check Cyprus, σε συνεργασία με την Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ. Ο στόχος του Κέντρου είναι διπλός: από τη μία πλευρά η αποδόμηση ψευδών ειδήσεων και από την άλλη η εκπαίδευση του κοινού σε θέματα καταπολέμησης παραπληροφόρησης και στον ψηφιακό γραμματισμό (media literacy).
19/12/2023: Διαδικτυακό σεμινάριο για τα φαινόμενα παραπληροφόρησης στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Journalists About Journalism.
14/12/23: Ομιλία στο Γυμνάσιο Αγίων Θεοδώρου Πάφου για την παραπληροφόρηση και παρουσίαση εργαλείων έρευνας και ελέγχου γεγονότων.
16/11/2023: Ομιλία στο αμφιθέατρο του ΤΕΠΑΚ στην Κύπρο για το φαινόμενο της παραπληροφόρησης με έμφαση στο μεταναστευτικό.
7/6/2023: Διαδικτυακό σεμινάριο Διαδικτυακό Σεμινάριο για το Δίκτυο Ανάπτυξης και Ενίσχυσης Μάθησης του ΤΕΠΑΚ με τίτλο “Fake News and Misinformation in the Modern World”.